OO DF: Održana press konferencija

Danas je Općinski odbor Demokratske fronte Živinice održao press konferenciju na kojoj su novinarima govorili predsjednik ove političke partije Esad Kitić i drugi aktivisti. Tim povodom izdato je i saopćenje za javnost u kojem se kaže:

Dana, 14.avgusta tekuće godine, bila je zakazana sjednica Općinskog vijeća Živinice, koja je otkazana bez ikakvih razloga, iako su se na istu odazvali skoro svi vijećnici.Međutim, po saznanju iz nama pouzdanih izvora pomenuta sjednica je otkazana iz samo jednog razloga-što “bivša većina” Općinskog vijeća, koja je odlučivala i donosila odluke u protekjle dvije godine, više ne funkcioniše. Od kada su razriješili predsjedavajućeg OV, nisu se uspjeli usaglasiti da imenuju novog predsjedavajućeg zato što bi mnogi htjeli obnašati tu funkciju.

Na dnevnom redu su se nalazile tačke koje su vrlo bitne za građane općine Živinice, ali izgleda da je istima najbitnije tko će biti predsjedavajući OV i podjele javnih ustanova i preduzeća, te upravljanje istim. Zbog ličnih interesa pojedinaca zanemareni su gorući problemi građana, kao što su: vodosnabdijevanje grada i mjesnih zajednica Dubrave Donje i Gornje, gdje je alarmantno stanje, raspodjela koncesionih sredstava tamo gdje je nastala koncesija, rebalans budžeta, Odliuuka o provođenju regulacionog plana grada 3, prijedlog rješenja građana, program ljetnog održavanja puteva, pomoć u organizaciji javnog prevoza učenika iz rubnih područja Djedino, Kuljan, Šahići i dr.

Nepoznanica je u funkcionisanju i radu javnih preduzeća da Komunalno preduzeće, kao što je slučaj u Živinicama, ode u stečaj i likvidaciju. Jedan o rezultata takvog stanja je neuređenost parkova, gdje korov osvaja travnate površine i još niz drugih slučajeva održavanja higijene grada.

Pozivamo ponovo načelnika općine Živinice i Općinsko vijeće da izađemo iz ovog vrtloga i da se održi hitno sjednica Općinskog vijeća, kako bi se ranije zakazana sjednica održala i ušla u realizaciju gore navedenih nerješenih problema, jer, interes građana mora biti iznad ličnih interesa pojedinaca”, kaže se u saopćenju za javnost OO Demokratske fronte Živinice sa današnje press konferencije.