OO Naša stranka:Budžet ponovo “napumpava”vijećničke paušale

Uskoro će se navršiti pune dvije godine kako Opštinski odbor Naše stranke na sve moguće načine pokušava ukazati na krajnje neprimjereno, drsko i ignorantsko ponašanje Općinskog vijeća Živinice prema svojim sugrađanima i njihovom budžetu!

Kako je dobro poznato građanima Živinica, a i šire BiH javnosti, vijećnici OV Živinice su sebi izglasali paušale koji su ni manje ni više 1.050,00 KM /mjesečno, a kad se tome dodaju razne komisijske naknade koje konzumiraju gotovo svi vijećnici ( svi vijećnici su inače zaposleni u raznim preduzećima i ustanovama) onda se njihova mjesečna primanja kreću i do 1.500,00 KM, i kao takva ubjedljivo su najveća na TK, FBIH pa i cijeloj BiH, a možda i u regionu !

Na sve to Opštinski odbor Naše stranke Živinice ukazuje već duži period i na sve moguće načine pokušava probuditi svijest, te moralnu i materijalnu odgovornost izabranih vijećnika, pa ih pozivamo da svoja primanja usklade sa stanjem u društvu i standardom svojih sugrađana ! Na mnoštvo javnih medijskih i sličnih poziva, saopštenja za javnost, zvaničnih primjedbi na budžet za 2017. i 2018.godinu, pa i peticije koju je potpisalo oko 2500 građana, lokalni moćnici u “liku i djelu” općinskih vijećnika se bukvalno ne obaziru, već se na neprimjeren način izruguju zahtjevima svojih sugrađana.

Neprimjeren stav, licemjerno, pa i prevarantsko ponašanje, naši moćnici u OV Živinice su pokazali i prema UNDP koji je u okviru svog učećša u finansiranju lokalnih projekata izričit bio u zahtjevu za smanjenje vijećničkih paušala i trasfera za finansiranje političkih stranaka iz budžeta, o čemu je bio potpisan i poseban protokol, koji su to naši “umjetnici za prevare” izigrali i izbjegli ispoštovat, a sve zbog svojih ličnih pa i stranačkih interesa.

Ovih dana u završnoj fazi je usvajanje Budžeta općine Živinice za 2019.godinu, u kome se stavka namijenjena finansiranju OV ponovo planira u iznosu od cca milion KM, što ne da je manje nego nešto i više od dosadašnjih godina. Tzv. javna rasprava o Nacrtu Budžeta je provedena samo radi reda, na koji zaključak nas upućuje iskustvo ranijih godina, jer uvijek je “zadnja i presudna riječ” moćnika iz lokalne zakonodavne vlasti koji ni po koju cijenu ne žele protiv sebe i svojih privilegija.

U cilju još jendog u nizu ukazivanja na ovo bahato ponašanje, a sa ciljem da se rasipništvu stane u kraj, OO Naše stranke Živinice će dana 18.12.2019.godine sa početkom u 11,00 sati održati press konferenciju na kojoj će ponovo ukazati na dato ponašanje i istaknuti građanski zahtjev za smanjnje vijećničkih paušala i usmjeravanja tih sredstava za rješavanje drugih gorućih problema građana Živinica!/OO Naša stranka Živinice/