Press: Da li je na pomolu izborna krađa?

Što se više približava 15.novembar sve je usijanija politička scena na području Grada Živinice.Nakon krađe 22 glasačke kutije, ulje na vatru dolilo je brisanje članova biračkih odbora iz 6 političkih partija:Narod i pravda,Građanski savez,HDZ, PDA, SDP i Naše stranke.

Tim povodom, pomenute političke partije su danas u 5 do 12 organizovale press konferenciju, na kojoj su iznijeli najnovija dešavanja na nezakonit rad Gradske izborne komisije Živinice.Na samom početku je rečeno da se ovdje ne radi ni o kakvoj koaliciji ovih političkih subjekata, nego je to puka potreba u nastojanju da se zaštite od izborne krađe.

Kako je istaknuto na press konferenciji Gradska izborna komisija Živinice je skinula više od 270 članova biračkih odbora svih stranaka osim SDA.GIK Živinice su članove koje su predložili Narod i Pravda, GS, SDP, SBB, SBiH, PDA i Platforma za progres odbijali bez razloga prije edukacije i testiranja, a poslije testiranja su odstranili još članova koji navodno nisu prošli test.

Članove biračkih odbora ovih stranaka zamijenili su osobama koje većinom nisu išle na edukaciju i nisu radile testove. Naravno, svi članovi postavljeni ispred GIK-a su simpatizeri ili imaju neku nižu funkciju u SDA.

U svom obraćanju novinarima predstavnici oštećenih političkih partija Grada Živinice Muradif Mujkanović, Zijad Rahimić, Muhamed Vrtagić, Enes Avdić,Drago Jakić i Said Muhić su istakli kako se ovakav stav GIK Živinice vuče i iz ranijih godina, te su ukazali kako su prilikom testiranja dobili dojave da su neki od”povlaštenih” članova biračkih odbora dobili odgovore na testove, pa su testiranje veoma brzo završili.S druge strane, za neke članove biračkih odbora stranaka koje su danas organizovale press konferenciju, članovi im nisu položili uprkos što se radi o fakultetski obrazovanim kadrovima.Još je istaknuto i to da su među članovima biračkih odbora vodećih stranaka u koaliciji čak po dva do tri člana iz iste porodice, što, prema njima, ukazuje šta se sprema za krivotvorenje izbornih rezultata i volje građana.

I na kraju, šest pomenutih političkih subjekata, koje su pokrenule press u 11,55 sati, je ustvari formiranje bloka posmatrača ovih političkih subjekata, koji će biti solidarni i dati sve od sebe da spriječe izbornu krađu i ispoštuju izbornu volju naših građana.

Takođe je zaključeno da se o svemu obavijesti Republička izborna komisija BiH, te da nadležni organi provedu istragu.