Sead Mušić: Vrijeme je za POSPREMANJE

Sead Mušić je  rođen u Baricama 1960.godine, kandidat je GO Naše stranke Živinice, pod rednim brojem 3.Ovo mu je prvi puta da je kandidat za Gradsko vijeće Živinice.Po zanimanju je dipl.ing.arhitekture.

Osnovnu školu je završio u Šeričima, a Srednju građevinsku u Tuzli, dok je diplomu arhitekte stekao na Arhitetktonskom fakultetu u Sarajevu.Tokom svog cijelog školovanja bio je među najboljim, pa je često osvajao nagrade.Privatni biro arhitektonske djelatnosti osnovao je u Banovićima, a poslije u Živinicama.Njegovim putem krenula su i djeca, koja takođe uspješno završavaju studij arhitekture, ali kao i većina mladih prinuđena su bila otići i zaposliti se u inostranstvu.

O svojoj kandidaturi za člana Gradskog vijeća Živinice kaže:

“Ako na našoj listi nema do sada oprobanih i istrošenih političara,tzv. zvučnih imena , onda imamo listu časnih i poštenih kandidata. Naši trajni politički ciljevi jesu jedinstvena i nezavisna država BiH,kao država ravnopravnih građana i naroda,u kojoj će u konačnici subjekt državnosti biti ravnopravni građanin tj pojedinac.Želim naglasiti da Naša Stranka prvi put učestvuje na lokalnim izborima,jer želimo postati dio gradske vlasti i pod izbornim geslom NAŠE STRANKE,koje glasi POSPREMANJE,zbilja želimo pospremiti.Dosta je bilo guranja pod tepih svih najznačajnijih životnih i infrastrukturnih problema na području Živinica.

Ravnopravnost građanina-pojedinca ,ne ogleda se samo na državnom nivou,već prije svega na lokalnom nivou,kroz ravnopravnost mjesnih Zajednica,u trošenju budžetskih sredstava za infrastrukturne projekte i nepostojanju istih šansi za sve u zapošljavanju na nivou naše opštine.Ako dobijemo povjerenje građana,borit ćemo se legalnim inicijativama, predlozima i zakonskim rješenjima prema višim nivoima vlasti, koja garantuju ravnopravnost svi građana , tako da pospremimo i uredimo, tj.,da unaprijedimo ambijent u kojem živimo svi mi stanovnici Živinica.

Navedeno ćemo ostvariti na način što ćemo krenuti od gradskog budžeta kao osnovnog godišnjeg dokumenta, kojim se u stvarnosti projecira život građana i stvara povoljan ili nepovoljan ambijent za život svih Živiničana.Na rashodovnoj strani budžeta moramo napraviti stvarne uštede,a kroz smanjenje DAVANJA privilegovanim grupama i pojedincima, smanjenja vječničkih paušala,koji se moraju smanjiti,vrednovati kroz stvarni rad i u skladu zakonskim propisima na nivou FBiH,u najboljem slučaju u iznosu minimalne plate u Federaciji ili Kantonu.Isto tako treba izvrišiti smanjenje i redukciju raznih komisija,a u njima koje su neophodne, da budu zastupljeni, osim vjećnika i nezaposleni građani, još i studenti.

Kroz finansiranje stranačkih klubova,kroz izdvajanje za najveće paušale i komisije, iz budžeta grada potroši se cca. 1,5 miliona KM.Uštede se mogu i moraju napraviti ukidanjem raznih transfera sa političkim konotacijama,kojima se preko raznih udruženja kupuje lojalnost vladajućoj oligarhiji.

Takođe tzv. budžetska rezerva je upitnog potrebnog iznosa i ta sredstva završavaju na prilično netransparentan način.Ovako značajne uštede su realna financijska osnova da se na prihodovnoj strani smanje razni porezni nameti,takse i naknade,a koje će olakšati rad i privređivanje samostalnih privrednika i malih preduzeća.Pored ovog efekta, budžetske uštede će omogućiti i više realizovanih infrastrukturnih projekata po svim mjesnim zajednicama,a to obavezno raditi u skladu sa četvorogodišnjim,tj mandatnim periodom,uz ravnopravno uključivanje svih MZ.

Kad se radi o lokalnoj infrastrukturi,naglašavam da je vodosnabdjevanje Đurđevika,starog Đurđevika,Kovača,Podgajeva,Zukića problem br 1.Problem pitke vode je i na prostoru Višće i većeg dijela gradske zone Živinica.Bogato izvorište pitke vode Barice-Stublovi koje predstavlja resurs za vodosnabdjevanje grada potrebno je pod hitno zaštititi od zagađenja izradom kanalizacionog mreže u MZ Barice i šireg područja.Problem nepostojanja adekvatne kanalizacione mreže u gradu je trajni problem.

Osim navedenog,  problem zagađenja zraka zimi u Živinicama, uska grla u saobraćaju i niz drugih problema opravdavaju slogan Naše stranke da zaista želimo POSPREMANJE i Živinice napraviti kvalitetnom sredinom za život svih njenih građana”, rekao je Sead Mušić-kandidat Naše stranke pod rednim brojem 3.na predstojećim lokalnim izborima za Gradsko vijeće Živinice.