Uvjerljiva pobjeda Edina Delića u Živinicama

U nedjelju, 26.05.2019. godine, održani su izbori za predsjednika SDP BiH po principu „jedan član, jedan glas“. Pravo glasa sa izmirenim obavezama imali su 1154 glasača člana partije, no to pravo je dozvoljeno i onima koji su čak i na glasačkom mjestu izmirili obaveze po osnovu članarine u SDP BiH.

Za mjesto predsjednika biralo se između tri kandidata i to: Edin Delić, Nermin Nikšić i Svetozar Pudarić. Za općinu Živinice, tj. za Općinsku organizaciju SDP BiH Živinice bilo je obezbijeđeno šest biračkih mjesta. Organizaciju i koordinaciju izbornog procesa vršila je Općinska izborna komisija SDP BiH OO Živinice.

Dakle, sve je očigledno izgledalo perfektno zamišljeno, onako kako to drugovi socijaldemokrati znaju i umiju i proces glasanja i izbora je trebalo na pozitivan način i odraditi. Da uopšte nije tako bilo, pobrinulo se aktuelno rukovodstvo SDP BiH koje se apsolutno posvetilo reizboru Nermina Nikšića za ponovnog predsjednika SDP BiH, pritom zanemarujući da i druga dvojica su članovi SDP BiH i kandidati za predsjednika iste. Kompletna infrastuktura partije, resursi, materijalna dobra, finansijska i svaka druga su bila „upregnuta“ za samo jednog kandidata, Nermina Nikšića.

U nemoguću misiju , s ledine takoreći, formiran je Izborni štab Edina Delića za predsjednika partije cijeneći da je upravo on moguće rješenje za ozdravljenje socijaldemokratije i spas SDP BiH i konačno kandidat iz bastiona socijaldemokratije Tuzlanskog kantona. Edin Delić je aktuelni načelnik općine Lukavac, univerzitetski profesor, ugledan i uspješan u svim životnim branšama i dobar socijaldemokrata i kao takav podržan od strane mnogih istinskih socijaldemokrata željnih stare slave, promjena i nadasve poštenja, korektnosti i uvažavanja svih članova SDP BiH.

Izborni štab Edina Delića za predsjednika partije je dakle u Živinicama oformljen od nekolicine istinskih socijaldemokrata, koji su bez sjedišta, bez resursa, bez novca i baze uspjeli da kao u priči o Davidu i Golijatu pobijede mašineriju koja je koristila sve partijske resurse i osvoje briljantnu pobjedu, barem u Živinicama, a vidjet će se i u mnogim gradovima, pogotovo na području Tuzlanskog kantona. Rezultat je: Edin Delić 466 glasova ili 64%, Nermin Nikšić 246 glasova ili 34% i Svetozar Pudarić 7 glasova ili 0,97%. Jasno se vidi koliko je i kako je ko prepoznat kao budući lider socijaldemokratije, kako u našem gradu, tako i šire.

Nermin Nikšić je ukupnom zbiru glasova sa cijelog područja BiH pobijedio i zadržao poziciju predsjednika SDP BiH. Edin Delić, kao i svi dobronamjerni socijaldemokrati su mu čestitali, ali i dali u amanet da ova pirova pobjeda mnogo govori o očiglednom nezadovoljstvu vođenja naše partije, od najmanjeg do najvišeg nivoa, pogotovo u našim Živinicama, što su ovi izbori zorno i pokazali i dokazali. Reorganizacija partije, uvažavanje doprinosa partiji i valorizacija uspjeha, osnažavanje partije, demokratizacija, transparentnost, otvorenost, poštenje, sve su to aksiome koje mi, pogotovo sa područja TK imamo, ali narodski rečeno, po pamet moramo u Sarajevo. Imali smo svog kandidata, najboljeg od nas, da nam sve naše vrijednosti vrati, ali su lični interesi i animoziteti opet naših ljudi prevagnuli, te je sada na novom-starom predsjedniku data domaća zadaća da to ispravi. Da je Edin Delić pobijedio, domaća zadaća bi bila školski rad i već završena stvar, ovako, vidjet ćemo.

Rezime, samo istinski socijaldemokrati, oni bez interesa bilo koje vrste, mogu izvojevati briljantnu pobjedu, opet kažemo barem u našim Živinicama i TK, čovjeka kao Edina Delića ili sličnim njemu, jer se vrijedi boriti na strani boljih, goloruki ali opasani i naoružani idejom da samo socijaldemokratija je spas za sve nas./Izborni štab Edina Delića za predsjednika SDP BiH/