A1 liga BiH: U borbi za košarkašku elitu nastupa 12 ekipa

Takmičenje u sezoni 2018./2019. košarkaške A1 lige BiH počinje danas, 20. oktobra i prama usvojenom kalendaru, pobjednik i putnik u viši rang takmičenja bit će poznat nakon 23. prila 2019. godine, kada počinje play-off/doigravanje u kojem će nastupiti četiri najbolje plasirane ekipe.

U ovoj sezoni će nastupiti 12 klubova, a za razliku od prošle sezone, te sporazuma o saradnji nekoliko klubova, A1 ligaško društvo će biti prilično izmjenjeno.

Klubovi sa novim imenima su KK IGMAN BURCH UNIVERSITY i KK IBU Spartans, ali se u suštini radi o klubovima KK Igman i KK Burch i koji su nastupili i prošle sezone. KK IBU Spartans svoje domaće utakmice će igrati u Živinicama.

Novajlije u ligi na osnovu ostvarenog plasmana kroz takmičenje A2 lige BiH su Brčko Distrikt i Živinice, dok se nakon dvije sezone igranja u Prvenstvu BiH, ekipa Bošnjak Hadžići ponovo vratila u društvo gdje je najčešće igrala u posljednjoj deceniji.

Pored navedenih ekipa A1 ligaško društvo još čine Čelik Zenica, Turbina Jablanica, Radnički Goražde, Promo Donji Vakuf, Iskra Bugojno, Konjic i Travnik.

Broj stranaca u ekipi je ograničen na dva, a pod pojmom stranci se podrazumjevaju svi igrači koji nemaju BH državljanstvo. U prijavnoj listi od 12 igrača na utakmici mogu biti samo tri igrača starija od 30 godina, a svaka ekipa će na listi morati imati i tri igrača koji su mlađi od 20 godina.

Kao i u prethodnoj sezoni sve utakmice će biti snimane, te u roku od 48 sati biti postavljene na Youtube kanal, a moći će se kao i live statistika pronaći na stranici www.rkstuzla.ba.

Također, novina je da će sudije na svakoj utakmici biti kontrolisane, a nakon video analize svake utakmice.

Takmičenje će u ovoj sezoni voditi kancelarija Regionalanog košarkaškog saveza Tuzla.
U prvom kolu se sastaju: KK ČELIK – KK BRČKO DISTRIKT (20.10. – 19.00 h), KK TRAVNIK – KK IBU SPARTANS (20.10. – 18.00 h), KK ŽIVINICE – KK KONJIC (20.10. – 16.00 h), KK TURBINA – KK IGMAN BURCH UNIVERSITY (21.10. – 18.00 h), KK BOŠNJAK – KK ISKRA (20.10. – 16.00 h), KK RADNIČKI – KK PROMO (20.10. – 19.00 h)./N.Č./