Biciklizam:Vedad Karić viceprvak Balkana

Bosna i Hercegovina ima po prvi puta u historiji u cestovnom viteškom biciklizmu viceprvaka Balkana, a to je kapiten Karić Vedad.O postignutom uspjehu selektor reprezentacije BiH Hajarudin Trle kaže:

“Ja kao selektor nemam riječi kako da opišem moju sreću i radost za ovaj veliki uspjeh našeg reperzentativca Vedada. Ovom prilikom bih pohvalio posebno Маркa Кондићa koji se borio lavovski i donio veliki doprinos ovoj, za nas sve, velikoj medalji. Pohvalio bih i naša tri juniora Amara Muslića, Kerima Beća i Kenana Mehmedovića, koji su uprkos hladnom i sniježnom vremenu završili trku”,rekao je selektor Hajrudin Trle nakon velikog uspjeha.

Vedad Karić je kapiten reprezentacije BiH i ima veliko iskustvo u biciklizmu.Još kao junior bio je reprezentativac, a tokom karijere imao je pehove već u ranoj fazi svoje uspješne karijere.O svojoj karijeri i medalji kaže:

“Kao junior nastupio sam na Balkanijadi u Novom Pazaru 2006.godine i bio sam favorit za osvajanje medalje.Međutim,imao sam težak pad i biciklo je tom prilikom pokvareno, tako da se nije moglo osposobiti.Ali, sandžačka biciklistička legenda Hazbija Hukić mi je dao svoj rezervni bicikl, te sam uspio završiti trku, ali ne i osvojiti medalju.Ipak, ovo što sam sada postigao pričinjava mi veliko zadovoljstvo”.

Selektro BH reprezentacije Hajrudin Trle ističe zašto je biciklizam viteški sport i zašto treba veća podrška institucija čija je to nadležnost:

“Trebalo je punih 15 godina mukotrpnog rada, truda , odricanja i padova našem kapitenu Vedadu da osvoji ovu prvu balkansku medalju u seniorskoj kategoriji i to u izuzetno teškim uslovima koji su juče bili u Sarajevu, a pogotovo na Trebeviću i Jahorini, gdje nas je dočekao snijeg. I zato sad ovako javno želim da skrenem pažnju na institucije koje trebaju da brinu o sportu i uspješnim sportašima da pogledaju samo slike ili snimak jučerašnje trke i sve će im se reći zašto je biciklizam sport nad sportovima i viteški sport”.