Gabrijel Pendić: Cio život sa fudbalom

Gabrijel Pendić je poznati sportski radnik koji je cio život posvetio nogometu.Od ranog djetinjstva pa i danas, kada je već odavno zasluženoj penziji, Pendić je neumoran u radu s mladima.

“Počeo sam karijeru u podmlatku Slavena,prvi trener mi je bio Šefik Karabegović, a igrajući za desetak raznih klubova, među kojima i najjače ligaše bivše Jugoslavije, završio sam karijeru u Slavenu, ali još sam povremeno aktivan”, kaže nam Gabril Pendić.

Nakon izvanrednih odbrana u Slavenu, daleke 1967.godine prelazi u tuzlansku Slobodu i u ovom klubu proveo je 6 uspješnih godina.Osim u Slobodi bio je golman u banjalučkom Borcu, Šibeniku, Boru, Radniku iz Bijeljine i FAP-u iz Priboja.

“Bila su to moja zlatna vremena.Igrati za najjaču ligu Jugoslavije bila mi je čast i privilegija.Mnogi su se pitali gdje su te Živinice, koje su dale toliko kvalitetnih fudbalera.I legendarni Ćiro Blažević je prilikom gostovanja u našem gradu rekao kako je to nemoguća misija sa ovakvog igrališta postati vrhunski fudbaler”, reko je Pendić.

Nakon što je završio aktivno igranje posvetio se radu s mladim fudbalerima i mnogima je pokazao put do zvijezda,a bio je i jedan od utemeljivača Ženskog nogometnog kluba Fortuna.

“Treneirao sam mlađe selekcije i pomenuo bih fudbalere iz tih mlađanih dana, a to su Boris Živković, Elvri Rahimić, Mirsad Bešlija, Kamberović, Memišević, Musić, Kenan Bećirović, branio za reprezentaciju BiH i mnogi drugi.U Slavenu sam ukupno proveo oko 40 godina, tako da je Slaven moj život, moj najvoljeniji klub”.

Zanimljivo da je obitelj Pendića brojala 10 sestara i braća, a da su u Slavenu još igrali Filip, Drago i Tonči i uglavnom su se sami izborili za svoj opstanak pod ovim bosanskim nebom, jer su veoma rano ostali bez roditelja.

Danas, kada sumiramo postignuto i da li smo adekvatno nagrađeni za ono što smo bili i što smo postizali u svojim djelatnostima, za Gabrila Pendića se može reći da je ostvario skromnu penziju, nema miliona, već živi svoj skromni život na Karauli, odakle je i krenuo u nogometni svijet.Da se nije vratio u Slaven vjerovatno bi bio milioner, kao i ostali koji se nisu vratili, ali za njega količina novca je bila iza ljubavi za svoj klub i grad u kojem je ponikao!

Još uvijek je na terenu Slavena, radi s golmanima i kaže kako će jedan od njih uskoro bljesnuti na bosanskom nogometnom nebu, a kada to kaže golman s iskustvom valja mu vjerovati./Š.G./