Gračanica: Projekat „START with Love, START with Basketball“

Udruženje za sport, edukaciju i rekreaciju START organizacijom košarkaškog vikenda koji je 16. i 17 marta/ožujka 2019. godine održan u Gračanici, uspješno je započelo jedinstven projekat u BiH pod nazivom „START with Love, START with Basketball“, a koji je omogućila Američka Ambasada u Sarajevu kao generalni pokrovitelj.

Na košarkaškom vikendu u Gračanici učestvovalo je 38 djevojčica Gračanice, Srebrenika i Banja Luke, koje su odigrale dvije košarkaške utakmice u miksanim ekipama, što znači da je u svakoj ekipi učestvovalo po nekoliko igračica iz sva tri grada.

– Izuzeno dobra atomosfera i druženje su glavne karakristike prvog susreta na početaku projekta, a nastavak očekujemo uskoro u Srebreniku ili Banjaluci. Drago nam je da su važnost ovakvog projekta prepoznale i lokalne vlasti i gradonačelnik općine Gračanica koji su dali podršku u organizaciji”, istakla je koordinatorica projekta Azra Bećirović, proslavljena bh. košarkašica i nekadašnja bh. reprezentativka.

Organizatori su se zahvalili ekipi G-Stars na odličnom gostoprimstvu, roditeljima djece koji su važan dio projekta i ekipama ŽKK Orlovi iz Banjluke i Silver Kings iz Srebrenika.

Projekat za cilj ima okupiti sto veći broj djece koja dolaze iz različitih kulturalnih, religijskih i ekonomskih sredina, a koja bi kroz košarkaške turnire, radionice i takmičenja, dodatno zavolila sport i košarku, te stekla i brojne prijatelja iz drugih bh. gradova./Promus media Tuzla/