Ispraćaj BH maratonca Mirzeta Halilovića u Boston

Na 125. Bostonskom maratonu jedini učesnik iz Bosne i Hercegovine bit će naš sugrađanin Mirzet Halilović poznat pod nadimkom Valter, javnosti se predstavio kao restaurator automobila i vlasnik najstarijeg Fiće u BIH, no to je ipak malo zasjenilo njegovu najveću ljubav a to je atletika, jer Halilović je maratonac svjetskoga glasa.

Minulog petka u večernjim satima nakon zavšnog treninga na stadionu Tušanj organizovan je ispraćaj za maratonca koji će zastavu naše države pronijeti kroz Boston. Ovo će ujedno biti i 200. Valterova trka, on tu očekuje svoj lični rekord budući da je na zadnjem treningu u petak na 10.000 metara ostvario vrijeme 38:45. Želja svih maratona je da istrče svih 6 svjetskih major maratona, a onih koji su to uspjeli svega je 700 u svijetu, naš Valter itekako želi dospjeti na tu slavnu listu.

Zato je 2017. godine trčao maraton u Berlinu 3:19:00, godinu kasnije New York 3:16:00, a 2019. godine bio je učesnik maratona u Čikagu sa postignutim vremenom 3:11:00. Imao je velike planove za 2020. godinu kada je trebao da trči maratone u Londonu i Bostonu a epidemiološka situacija u vezi sa korona virusom pomrsila je te planove iako se vrijedno pripremao. Nakon Bostona, preostaju mu još London i Tokio do te najsjajnije medalje koja se dobija za svih šest istrčanih major maratona.

Živinički maratonac Vater ima 52 godine, jako je popularan među trkačima i rekreativcima, često je njegova fotografija na plakatima za utrke koje se organizuju u BIH i okruženju, gdje Valtera vrlo često vidimo sa počasnim startnim brojem 1. Naporni treninzi protekle godine doveli su ga do pomjeranja ličnih rekorda; na deset kilometara, na polumaratonu i maratonu, tako da je za očekivati da 42 kilometra u Bostonu pretrči za okruglo tri sata.

O planu svog putovanja Valter Halilović kaže:

„ Krećem petog oktobra iz Beograda avionom do Istanbula sa ekipom iz Hrvatske, a to su iskusni trkači : Janez Marojević i Danijel Ikica, a odatle postoji direktan let za Boston, tamo će nas ugostiti gospodin Azem Dervišević, a naš vodič bit će Lejla Arapčić. Termin za preuzimanje startnog broja je osmi oktobar u 10:30 po lokalnom vremenu, start trke je jedanaestog oktobra. Zahvalio bih se mojim trenerima Elviru Rakipoviću iz Osijeka i Banetu Stankoviću iz Tuzle koji su bili moj oslonac u napornim treninzima, znam da je ovo i njihov uspjeh jer za Bostonski maraton trebate imati kvalifikaciju, to je tri sata i dvadesetpet minuta , a ja imam trenutno tri sata i osam minuta, to je vrijeme koje sam ostvario na ovogodišnjem maratonu u Sarajevu, očekujem dobar rezultat u Bostonu. Također, zahvalujem se svim mojim rekreativcima sa stadiona Tušanj koji me večeras svečano ispraćaju na ovo veliko sportsko takmičenje“.

Rekli smo da je Valter jedini učesnik iz Bosne i Hercegovine, ali na ovoj trci učestvovat će i dvije takmičarke koje žive u Americi a porijeklom su iz BIH to su: Nermina Bakalović i Alina Abdurahmanović. Na rang listi maratonaca u BIH Valter je trenutno na desetom mjestu, ovo će biti njegov 16. maraton i karijeri i jubilarna 200. trka.

Našem uspješnom sportisti želimo mnogo uspjeha i dobar pejs na maratonu u Bostonu, koji ćemo pomno pratiti i osamaestog desetog očekujemo medalju u Živinicama. Sretno Valter./Emir Nišić/