Karting:Živinička ekipa među najboljim

U Mostaru je zvanično počela sezona takmičenja u Karting disciplini K01 SAMS-a BiH.UG TUZAMK Tuzla u suorganizaciji sa Karting Arenom SpeedXstreme Mostar su priredili pravi sportski spektakl za ljubitelje Karting sporta.

Po kalendaru takmičenja ovo je prvo takmičenje u disciplini K01 SAMS-a BiH i boduje se za Šampionat Bosne i Hercegovine, a na samom početku takmičarske sezone 2019 vožene su dvije zasebne trke, a svaka trke je vožena u pet klasa raspoređenih po uzrastu vozača i jačino motora vozila u skladu sa Opštim i Tehničkim pravilnikom SAMS-a BiH.

Verifikacija i prijem vozača je obavljen po najavljenoj satnici Posebnog pravilnika Karting trke Mostar 2019, a odmah nakon toga su voženi treninzi za sve svozače podjeljene po klasama da bi što bolje upoznali stazu i mogli pristupiti mjerenju vremena za startne pozicije.

Prva trka je počela po najavljenoj satnici, a startovali su najmlađi takmičari u klasi 1 Mini Kart i svojom perfektnom vožnjom podigli adrenalin kod svih gledalaca, nakon više promjena pozicija u trci kroz cilj kao pobjednik prvi je prošao i pobjedio u ovoj klasi Vedad Bekić, drugoplasirani je Aladin Begić, treće mjesto je zauzeo Anis Ajdaslić dok se četvrtim mjestom zadovoljio Bakir Bošnjić.

Klasa 2 Kadet 60 imala je sledeći poredak. Ubjedljiva pobjeda i prvo mjesto Melina Tučić, drugi kroz cilj je prošao Malik Brčaninović, treće mjesto osvojio je Alem Đulović, četvrti je bio Nemanja Knežević i peti Abaz Đulović.

Klasa 3 Junior 60 je obilježena neočekivanom ali sigurnom pobjedom vozača iz KK Živinice Malik Brčaninović, drugoplasirani je Alem Đulović, treće mjesto osvojio je Abaz Đulović, četvrti kroz cilj je prošao Vedad Bekić i peti je završio trku Aladin Begić.

Klasa 4 Junior 80 imala je sledeći poredak: Pobjednik Amir Ajdaslić, druga Amina Grbo , treći Nemanja Knežević, četvrti Mateo Tomičić, peti Bakir Bošnjić i šesti Anis Ajdaslić.

Najačom klasom 5 ICA Junior dominirala je i pobijedila Amina Grbo iz auto 4×4 kluba , sa vrlo malim zaostatkom drugi kroz cilj je prošao Mateo tomičić dok je Amiru Ajdasliću pripalo treće mjesto.

U plasmanu klubova ubjedljivo prvo mjesto osvojio je TUZAMK Tuzla , dugi je bio auto 4×4 klub i treći KK Živinice.

Nakon kratke pauze uslijedil je i druga trka, a rezultati po klasama su bili sledeći.
KLASA 1 MINI KART:1.Aladin Begić, 2.Vedad Bekić, 3.Bakir Bošnjić i 4.Anis Ajdaslić.

KLASA 2 KADET 60:1.Melina Tučić, 2.Malik Brčaninović, 3.Alem Đulović, 4.Nemanja Knežević i 5.Abaz Đulović.

KLASA 3 JUNIOR 60:1.Malik Brčaninović,2.Alem Đulović, 3.Abaz Đulović, 4.Aladin Begić i 5.Vedad Bekić.

KLASA 4 JUNIOR 80:1.Amir Ajdaslić, 2.Amina Grbo, 3.Mateo Tomičić , 4.Nemanja Knežević, 5.Bakir Bošnjić i 6.Anis Ajdaslić.

KLASA ICA JUNIOR 100:1.Amina Grbo, 2.Mateo Tomičić i 3.Amir Ajdaslić.

PLASMAN KLUBOVA: 1.Tuzamk Tuzla, 2.auto 4×4 klub, 3.KK Živinice i 4.KK Magnum.

Medalje, pehare, diplome i zahvalnice za sve nagrađene uručili su Monika Knežević iz Dubrovnika i Haris Behram iz Mostara

Trka je završene bez ijednog incidenta i slobodno se može reći da je jedna od najuspiješniji Kartin trka u višegodišnjem takmičenju u ovom sportu.
Direktor trke je Almir Bajrić i zasigurno najzalužniji za pozitivan ishod cijelodnevnog takmičenja u disciplini K01 naravno uz nesebičnu pomoć ostalih sudija i domaćina ovog takmičenja Karting Arena SpeedXstreme Mostar./Ševal Bajrić/