KK Živinice: Od dans i ženska ekipa

Danas je naš grad dobio prvu žensku košarkašku ekipu, pa je tim povodom održana promociju u Gradskoj dvorani, uz prisustvo velikih zvijezda svjetske košarke, Razije Mujanović i Mare Lakić Brčaninović, a sve to uz podršku gradonačelnika dr.Samira Kamenjakovića.

Ekipa nosi naziv Ženski košarkaški klub Živinice ABC Basket. Prije odigravanja prve utakmice obavljena je svečana ceremonija, a predsjednik KK Živinice Miki Halil Muratović se zahvalio na podršci našoj najboljoj košarkašici svim vremena, najboljoj košarkašici evrope, svijeta, članici kuće slavnih Raziji Mujanović:

“Isto tako, pozdravljam i zahvaljujem se načelniku općine Živinica gospodinu Samiru Kamenjakoviću, predsjedavajućem OV Živinice gospodinu Nailu Jusiću, generalnom sekretaru KS BIH Ameru Čolanu i gospođi Nataši iz KS BiH, te ostalim našim gostima, našoj djeci i roditeljima. Svima vama jedno veliko hvala što ste danas sa nama ovdje na promociji ženske košarke u Živinicama, što je osnova za formiranje ženskog košarkaškog kluba Živinice. Za košarku u Živinicama danas je poseban dan, jer po prvi puta u historiji općine, a sada i grada, Živinice će imati žensku ekipu, i to prije svega zahvaljujući KK ŽIVINICE I KK ABC BASKET TUZLA, koji su zajedničkim snagama i projektima ušli u program razvoja košarke, kako za muškarce, tako evo sada i za žene. Okrećemo se ženskoj košarci s obzirom da želimo pratiti i strategiju razvoja ženske košarke u BiH”.

Gradonačelnik dr.Samir Kamenjaković je pozdravio novi projekt KK Živincie i rekao:

“U gradu imamo ženski nogometni klub i ženski rukometni klub, pa me raduje da od danas imamo i košarkaški klub za žene. Nastojat ćemo pružiti podršku i graditi potrebnu infrastrukturu da što više mladih uključimo u aktivno bavljenje sportom.Ovih dana privodimo kraju gradnju mini baasketa iza hotela Konjuh, ali na tome nećemo stati”.

Razija Mujanović se takođe obratila prisutnima:

“Sve čestitke ljudima iz uprave KK Živinice i općinskim strukturama što su prepoznali značaj ženske košarke i raduje me što danas prisutstvujem jednom takvom sportskom događaju.Uvijek sam tu da pružim pomoć i pomognem razvoju košarke među ženskom populacijom”.

U mladoj ekipmi ŽKK Živinice ABC Basket zapažamo talentovanu djevojčicu Džemilu Nurkić koja nije krila zadovoljstvo što je grad dobio ženski klub:

“Idem u Prvu osnovnu školu i nastupam za ekipu svoje škole.Ponosna sam što sada imamo klub i što sam danas imala priliku vidjeti našu slavnu Razu Mujanvoić, koja mi je idol među ženskim košarkašicama, kao što mi je idel među muškarcima basketa moj amidžić Jusuf, kojem želim brzo ozdravljeneje i povratak na sportske terene Amerike”.

A nakon svečane ceremonije i dodjele priznjanja i zahvalnica zaslužnim za današnji veliki dan za sportske Živinice, odigrana je i prva utakmica, a našu ekipu predvodio je trener Mirza Šabanović.Brojni prisutni iz kluba i publike, kao i oni najmlađi, iskoristili su priliku i fotografisali se sa legendarnim košarkašicama./Š.Gadžo/