Košarka: Spartansi nastavljaju kroz A1 košarkaški karavan

Košarkaški klub Spartans za vikend nastavlja drugi dio sezone A1 košarkaške lige BIH.
Imali smo priliku razgovarati sa trenerom Slobodanom Ninićem o proteklom periodu sezone,početku drugog dijela,o Klubu.

Od kuda odabir baš KK”Spartans” i grad Živinice!?

“Ja sam inače rodom iz Bosne jer su mi korijeni sa ovog područija BIH. Poslije završene sezone u Teuti bilo je kontakata sa klubovima iz Premier lige BIH kao i iz Makedonije,koji se nisu realizovali i onda sam na prijedlog prijatelja ušao u kontakt sa Spartansima.Kada sam razgovarao sa direktorom Mirzom,privukao me potencijal i mladost ekipe, ujedno i sami planovi Kluba su se uklopili sa mojim i lako smo ušli u saradnju”.

Ove godine Spartanse gledamo u nekom novom izdanju!?

“Promjene su uslijedile u igračkom kadru. Proslogodišnji roster vjerovatno bi i ove sezone imao dobar rezultat ,ali Klub je donio odkuku o smjeni generacija ,koja je sasvim prirodna.Selektirani su mlađi igrači koji trebaju da osjete odgovornost,da razviju osjećaj za igru,da se uvode u seniorsku košarku.Igramo dosta brzo i energično,srazmjerno našoj mladosti”.

Kako vidite ekipu sada u odnosu kada ste preuzeli kormilo Spartansa?

“Neposredno prije početka priprema za drugi dio obavili smo sastanak gdje smo i konstatovali da je evidentan napredak igrača. Odlučili smo da ne pojačavamo roster,samo smo pokrili poziciju plejmejkera sa crnogorcem Miranovićem ,poslije sporazumnog razlaza sa Maksimovićem.Igrači su posvećeni,dobro rade,disciplinovani su.
Imaju dobar tretman,posvećuje im se pažnja,uvode se postepeno u neke zahtjevnije segmente i modele košarke koji će im sigurno značiti u karijeri.Mislim da su svjesni sada da samo uz odricanje i mukotrpan rad se dostižu ciljani rezultati.U ekipi je trenutno par momaka koji će sigurno u budućnosti nastaviti igranje u višim nivoima takmičenja”.

Drugi dio sezone otvarate protiv KK Čelik u Živinicama,šta možemo očekivati?

“Ekipa Čelika, koja je bila jedan od favorita za naslov A1 lige,malo konfuzno je otvorila prvenstvo i zaredali su neke poraze gdje su unaprijed upisali bodove, a završili poraženi. Angažovanjem novog trenera Pandže i dva pojačanja Maksimovića i Muratovića,na prethodno kvalitetan roster za ovaj nivo takmičenja,Čelik je pokazao i potvrdio visoke ambicije.Mi smo u prvom kolu savladali Čelik na njihovom terenu i nema sumnje da oni dolaze sa jasnim namjerama da nam uzvrate udarac.U susret ulazimo spremni,dobrog zdravstvenog biltena,volimo da igramo protiv kvalitetnih protivnika.Očekujem dosta kvalitetnu i atraktivnu utakmicu.Čeliku želim dobrodošlicu a nama pobjedu”!

Naš mladi i harizmatični trener Slobodan Ninić je prethodne dvije sezone predvodio Teutu iz Drača veoma uspiješno, uz prvi trofej u istoriji kluba(Superkup 2018) i dobre rezultate u Balkanskoj ligi(BIBL).

Utakmica protiv Čelika se igra u Subotu, 18.januara, u 18 sati- Gradska dvorana Živinice./press-Meštrić A./