Košarka:Gdje su , šta rade?

Ljubitelji košarke u Živinicama, kao i simpatizeri iz svijeta košarke,često se pitaju -gdje je mali Smaja(Renata Rocha Pedreira Smajic), Almir Smajić, šta radi,ganja li još “balun”,ili je trener, a znako da je ponikao u KK Živincie 78.

Već smo ranije pisali o njegovom angažmanu na University of Montevallo, kao redovan Profesor matematike s titulom doktora nauka.

Pored redovnog posla Smaja ima i Sportsku menadžersku agenciju, gdje aktivno učestvuje u radu kao glavni menadžer,Licencirani FIBA Agent, za pronalske angažmana za košarkaše.Trenutno zastupa preko 50 igrača u mnogim zemljama svijeta.Sve o njegovom radu možete pronaći na njegovoj web stranici Rising Stars Sports Agency.

Kao i prethodnih godina i ovoga ljeta je bio sa kćerkicom Melisom u posjeti svojima u Živinicama.Nekih desetak dana smo se družili uz nezaobilazne priče o sportu koji najviše volimo.Čovjek sa ogromnim košarkaškim znanjem,kako igračkim tako i trenerskim ,a sada posebno menadžerskim.Veoma inspirativni i nadasve edukativni razgovori su trajali do kasnih sati…naravno začinjeni sa bezbroj anegdota iz svijeta košarke.

Ovom zgodom ću ispričati tj. prenijeti jednu njegovu story sa sastanka trenera na Texas Tech Univerziteta kod glavnog treneraBobi Najta( Bob Knight).Almir je bio jedan od pomoćnih trenera,a glavni pomoćni trener je bi Joe(ime poznato autoru),inače bibliotekar na fakultetu.Na svakom treningu kod Bobija se vodila statistika, svi ti treneri su poslije treninga sjedali i davali svoja mišljenja o već završenom treningu, gledajući kroz prizmu statistike i donosili zaključke o svim igračima.Iz tih svih podataka, kako dnevnih,pa sedmičnih i na kraju mjesečnih, dolazilo se do prave slike kvaliteta igrača,o napretku ili stagnaciji.

Bobi je pitao, da li ima još neko da doda nešto u svezi ovih statistika.Smaja, iako najmlađi od trenera je predložio da se u statistiku uvede trud za presjecanje lopte i koliko je ko se “bacio na glavu” za loptom.Odmah se u priču ubacio pomoćni Joe,vidno negodujući rekavši da to ne bi išlo,da nisu svi igrači u petorci spremani za jaku odbranu,da imaju druge zadatke itd.Boby Knight je samo slušao i gledao, pa je odjednom ustao,podbočivši se objema rukama o radni stol i rekao:

“Joe, de mi kaži šta si ono ti završio”?

Joe iznenađen pitanjem opali:” Iz prve Istoriju šefe…aha, pa pokazujući prstom na Almira,a ti Treneru “?

Almir odgovori da je završio matematiku i da ima doktorat iz tog predmeta.

“Hmmm”, veli Boby,”pa Joe valjda profesor doktor matematike bolje zna od jednog matorog bibliotekara koji je usput završio istoriju”.

Kako god, ideja nije zaživjela,ali nadam se da će svako na svoj način izvući neku pouku./Amir Meštrić/