Košarka:Održana redovna Skupština KK Živinice

Koristeći zimsku pauzu, te poštujući zakonske obaveze, Košarkaški klub Živinice je dana 22.12.2019. godine (nedjelja) u 12 sati, održao redovnu Godišnju skupštinu udruženja u službenim prostorijama kluba.

Na Dnevnom redu Skupštine su bile tačke i to: analiza prošle sezone u košarkaškoj A1 ligi i polusezone u A2 ligi, izmjene i dopune statuta kluba, finansijski izvještaj, izvještaj o radu kluba i na kraju plan rada kluba u narednoj godini.Nakon višesatne i veoma konstruktivne rasprave o pojedinim tačkama, Skupština je usvojila nekoliko zaključaka i odluka.

Naglašeno je, da je Uprava kluba takmičeći se prošle sezone u A1 ligi pokazala izuzetne organizacijske sposobnosti, te da je uspjela iz velikog finansijskog minusa, koji je naslijedila od prethodne uprave kluba, dovesti klub u pozitvni finansijski bilans prvenstveno zahvaljujući razumjevanju gradonačelnika, Gradskog vijeća, privrednika, prijatelja i sponzora kluba, a posebno velikim odricanjem cjelokupne ekipe okupljene oko Uprave kluba, koja je na volonterskoj osnovi uradila ogroman posao kako bi klub postao respektabilan i prepoznatljiv brend Živinica i široke košarkaške javnosti.

Sav trud, sa naslijeđenim finansijskim opterećenjem, nije bio dovoljan da se nadoknadi nedovoljan broj kvalitetnih igrača sa kojim je trener raspolagao, te je kao epilog takvog igračkog kadra i splet nepovoljnih okolnosti, doveo do ispadanja kluba iz A1 lige sa pretposlednjeg mjesta na tabeli.

Međutim, ono što se iz toga može izvući kao pozitivno, je da je klub stekao veoma veliko iskustvo koje se manifestovalo u jako dobrom nastupu u novoj sezoni A2 košarkaške lige, gdje klub ne zna za poraz, pa se zasluženo nalazi na prvom mjestu tabele sa sedam pobjeda. Istaknuta je važnost angažmana i pomoći u radu novoosnovane ekipe ženskog košarkaškog kluba.

Na osnovu prezentiranog, utvrđeno je da Uprava kluba uživa veliko povjerenje Skupštine, te je istoj produžen mandat za naredne dvije godine.Statut kluba, obzirom da je također naslijeđen od ranije Uprave kluba koja je egzistirala više kao društvo jednog lica, morao je pretrpjeti bitne promjene, jer je imao propuste koji su uočeni prilikom pokušaja njegove primjene.

Plan koji je pred klub postavljen samim okupljanjem Skupštine udruženja je ostao skoro isti, sa korekcijama u dijelu većeg angažmana oko rada ženskog košarkaškog kluba koji je počeo sa radom u ovoj godini i koji se takmiči u okviru Lige mladih, te razvoju mlađih selekcija, škola košarke u okviru osnovnih škola našeg grada i stvaranju uslova za razvoj sve popularnijeg takmičenja „Streetball“ 3×3 u našem gradu.

Za naredni mandatni period za predsjednika Skupštine imenovan je mr. Džemo Brčaninović, član uprave. Skupština je završena nakon tri sata rada sa puno optimizma njenih članova i vidno raspoloženi nastavili su druženje uz čaj i kahvu u obližnjem ugostiteljskom objektu.

Nakon završetka Skupštine, Upravni odbor je u nastavku održao sjednicu, na kojoj je donešena odluka o imenovanju na rukovodeće funkcije, a koje se odnose na predstavljanje i organizaciju kluba.

Jednoglasno Upravni odbor je donio odluke i to:

1. ZA NOVOG PREDSJEDNIKA KLUBA IMENOVAN JE AMAR NUKIĆ;

2. ZA NOVOG SEKRETARA KLUBA IMENOVAN JE MIRZA KALAJAC i

3. ZA NOVOG SPORTSKOG DIREKTORA KLUBA IMENOVAN JE HAMED GLAVIĆ;

Isto tako, dogovoreno je da će kao i do sada, svi članovi Uprave dati maksimum kako bi klub funkcionisao kao i do sada, sa tendencijom ka još uspješnijem radu i otvorenim vratima za nove članove i ideje./Nermin Alibašić/