Makarska:Debi Armina Mujkanovića na prvenstvu Hrvatske

Makarska, 8.5.2022. – Prvenstvo Hrvatske je započeto trkom u Makarskoj. Grad na samom jugu Hrvatske je nakon četrdeset godina bio ponovo domaćin automobilističkog takmičenja. Upravo Makaranima je pripala čast da otvore novu sezonu Prvenstva Hrvatske u brdskim trkama, sezone koja je historijska obzirom na početak primjene Performance Factora po uzoru na FIA EHCC i FIA CEZ šampionate u brdskim trkama.

Armin Mujkanović je u Makarskoj imao debitantski nastup za volanom Honde Integre Type R s kojom nije imao previše vremena da se upozna, kao ni sa njenim stanjem, pa je sve rađeno u hodu na treninzima. Isprva oprezan, Mujkanović je značajno poboljšao svoje vrijeme na prvom službenom treningu u odnosu na prvi nezvanični. Svi problemi su počeli na drugom zvaničnom treningu, trećem ukupno u subotu. Kvar na mjenjaču Mujkanovićeve Honde je označio „uzbunu“ i najavu neprospavane noći u njegovom timu. Uprkos tome, Mujkanović je bio siguran na trećoj poziciji nakon treninga u svojoj klasi 6a, ali i cjelokupnoj grupi 6. Brzom reakcijom i nesebičnim zalaganjem prijatelja i kolega, Mujkanović je u toku noći uspio da spremi automobil za današnje trku.

Prva trka je ponovo rasplinula sve snove o boljem rezultatu u Makarskoj. Pucanje kućišta mjenjača je dovelo do toga da je Mujkanović mogao odabrati samo prva tri stepena prenosa i tako voziti u drugoj trci. Ni treće mjesto u klasi više nije bilo sigurno, a kvar ga je spustio na peto mjesto u grupi. Iako je imao problem s mjenjačem, Mujkanović je uspio da sačuva treće mjesto u klasi, dok je u grupi završio na sedmom mjestu.

„Ne znam šta da osjećam nakon ove trke. Bio sam veoma optimističan i prvi treninzi su opravdali moj optimizam. Auto i ja smo brzo „kliknuli“ i osjećao sam ga vrlo dobro čak iako je ovo moj prvi takmičarski nastup s Integrom. Nažalost, sve je krenulo nizbrdo od drugog službenog treninga kada je došlo do kvara na mjenjaču. Momci su dali sve od sebe da osposobe moj automobil preko noći i beskrajno sam zahvalan na pomoći i trudu. Vjerujte, nije lako u kasne sate provoditi vrijeme ispod automobila na dizalici. Dali smo sve od sebe, ali ovo nije bio naš vikend. Potencijal postoji, konkurencija u klasi je jaka, imaju snažnije i naprednije automobile od mene. Vidjećemo šta možemo učiniti do naredne trke kako bismo auto učinili konkurentnijim, ali opet ostali u okviru naše klase i grupe. Hvala mojim sponzorima koji me podržavaju u mojoj ovogodišnjoj kampanji. Nažalost, nismo mogli ostvariti rezultat po koji smo došli u Makarsku, ali sezona je duga. Pred nama je još osam trka na kojima je sve moguće. Takođe, želim se zahvaliti svojoj porodici i prijateljima, navijačima koji su zaista u velikom broju došli da me podrže i to mi zaista znači u ovakvim momentima“, zaključio je Mujkanović, vozač splitskog Autokluba.

Naredni Mujkanovićev nastup je u Crnoj Gori, na međunarodnoj brdskoj trci „Kotor-Trojica 2022“, koja se boduje za FIA CEZ šampionat, Prvenstvo Hrvatske i Šampionat Crne Gore./Emir Nišić/