Nogomet:Finale izborili Stupčanica i Slatina

NK Slatina organizator je 23.Memorijalnog turnira Džemal Mešanović-Džo, posvećen borcu odbrambeno oslobodilačkog rata i bivšem fudbaleru ovog kluba.

Prema Programu Memorijala prvi susret odigrali su Mladost iz Kikača i Stupčanica iz Olova.Pobjeda je pripala Stupčanici rezultatom 4:2. Tri gola za Stupčanicu postigao je Karahmetović, a jedan Čilić, dok je oba gola za Mladost postigao Hasić.

Potom se pristupili svečanoj ceremoniji otvaranja ovog tradicionalnog turnira.Moderatorica Kadira Bojagić je podsjetila prisutne na lik i djelo Džemala Mešanovića-Džo i između ostalog je rekla:

“U znak sjećanja na ovog hrabrog borca i našeg igrača, okupljamo se svake godine na memorijalnom turniru u njegovu čast.Džemal se od prvog dana agresije na BiH priključio Oružanim snagama BiH i bio je na mnogim ratištima, a na jednom zadatku 1993.godine poginuo je nedaleko Tupkovića.Časno se borio za domovinu BiH.Na ovaj turnir dolaze ekipe iz onih mjesta koja su se nalazila na ratnom putu našeg Džeme, a to su do sada bile ekipe iz Priluka, Kalesije, Vitezovi Sapne, Budućnosti iz Banovića, Konjuha Kladanj, Krivaja Zavidovići, Mladost Kikači i Stupčanica Olovo”, rekla je Kadira Bojagič.

U ime gradonačelnika Živinica turnir je svečano proglasio otvorenim njegov zamjenik Suvad Butković.Istakao je u svom obraćanju sportistima i prisutnim gledaocima da će Grad Živinice uvijek podržavati turnire koji njeguju sjećanja na naše branitelje, a upravo takav je turnir u Bašigovcima.

U nastavku odigran je i drugi meč između Slatine Bašigovci i Bosne iz Kalesije.Domaćini turnira uspjeli su velikim zalaganjem nadigrati favorite iz Kalesije rezultatom 4:2.Tako se Slatina plasira u finale i igrat će u nedjelju protiv Stupčanice iz Olova.

Ovaj zanimljiv meč protekao je u uzbudljivoj i dopadljivoj igri obje ekipe.Slatina je povela golom Memića i to je bio rezultat prvog poluvremena. U nastavku Bosna uspijeva preko Mujkića izjednačiti na 1:1.Kada se očekivalo da će ovaj meč završiti nerješeno na scenu stupa Almir Umihanić koji sa preko 30 metara šalje loptu preciznim udarcem u lijevi golmanov ugao ekipe Bosne.U samom finišu vidjeli smo još tri gola.Prvo je Slatina preko Mandžića povelasa 3:1, da bi Bosna smanjla na 3:2 preko Mujkića.Konačan rezultat od 4:2 postavio je ponovo Mandžić, kada je iz gužve uspio plasirati loptu u mrežu ekipe iz Kalesije.

Nakon prvog nogometnog dana Memorijala Džemal Mešanović-Džo predsjednik NK Slatine Ismet Hodžić je zadovoljan:

“Sve se danas odvijalo prema programu koji smo ranije usvojili na osnovu pregovora sa ekipama učesnicama Memorijala.Na obje utakmice prikazan je vrlo dobar nogomet i postignuto je ukupno 12 golova, što pokazuje da su strijelci bili veoma efikasni.Interesantno je da su obje utakmice završile identičnim rezultatima, a meni je posebno zadovojstvo što je moja ekipa Slatine izborila finale protiv tako jake Bosne.Zanimljivo će biti i sutra, kada ćemo osim finala imati priliku vidjeti veterane Slatine i Tom Cat iz Tuzle”.

Revijalna utakmica između Slatine i Tom Cat je u nedjelju u 16 sati, finale Slatina-Stupčanica igra se od 17,30 sati, dok je u 19,30 sati dodjela priznanja najuspješnijim ekipama i pojedincima./Š.Gadžo/