Nogomet:Istorijski uspjeh Slatine

Tek što su se plasirali u Prvu ligu Tuzlanskog kantona, ekipa NK Slatine iz Bašigovaca postigla je istorijski uspjeh u prvoj takmičarskoj polusezoni.Nikada se još nije desilo u da u dugom periodu od osnivanja prije 48 godina postanu vicepravaci u tako jakoj konkurenciji.

Na kraju jesenjeg dijela prvenstva Slatina je osvojila 2.mjesto, sa 31 bodom, što je samo dva boda manje od Sloge iz Tojšića na čelu tabele.

U NK Slatini su veoma zadovoljni postignutim rezultatom i o tome predsjdnik kluba Ismet Hodžić kaže:

“Rezultati koje postižemo plod su višegodišnjeg angažovanja uprave kluba, tako da ni rezultati nisu izostali.Podsjećam da smo nakon osvajanja prvog mjesta u Drugoj ligi TK stekli pravo učešća u Prvoj ligi TK i već smo kandidati za osvajanje šampionske titule.Utakmicom u Brijesnici naša ekipa je okončala debitansku polusezonu u Prvoj ligi TK.Nakon 15. kola naši momci su zabilježili 10 pobjeda,1 remi i 4 poraza.U 15 odigranih kola postigli smo 35, a primili 17 golova, te na kraju jesenjeg dijela prvenstva zauzimamo 2. poziciju na tabeli Prve lige TK”, rekao je Hodžić.

Značajno je istaći da je ekipa Slatine specijalista za osvajanje Kup takmičenja općine Živinice, odnosno sada Grada Živinice.Ovako to objašnjava Hodžić:

“Izborili smo treći puta uzastopce da igramo finale Grada Živinice i to za 2019, 2020. i  2021.godinu.Kup utakmica nije igrana prošle godine zbog pandemije COVID-19 pa smo tu odgođenu utakmicu igrali ove godine u Đurđeviku protiv Mladosti iz Gornjih Živinica, pobijedili smo i osvojili Kup Grada Živinice.Ove godine smo igrali takođe finale Kupa Grada Živinice protiv istog protivnika u Baricama, ali je pobijedila ekipa Mladosti.Sada smo opet u finalu i igrat ćemo u maju iduće godine protiv šerićke Rijeke.To je takođe trebalo da igramo ove godine, ali je pomjereno za maj radi loših uslova za igru.Kada je već riječ o kupu, u istoriji Slatine osovojili smo prvo mjesto i kup 10 puta, a u jednom periodu i tri puta uzastopno, tako da smo dobili pehar u trajno vlasništvo, koji krasi vitrine Kluba.Sve to govori da se upornim i stručnim radom na kraju dobiju i priznanja”.

U tekućoj sezoni veoma efikasni napad Slatine predvodio je Almir Umihanić, koji je postigao 8 golova.U listu strilaca NK Slatine još su se upisali Eldin Krbuljić sa 5 postignutih golova, koliko je dao i Samir Numanović, zatim slijede Vedad Memić 4, te Senad Hasanović, Mirnes Mulavdić, Fadil Turković i Amar Jagodić po 2 gola i Mehdij Bašić, Almir Goletić i Seid Sakić po jedan gol.

Uprava NK Slatine uputila je čestitke ekipi FK Slogi iz Tojšića na tituli jesenjeg šampiona, te svim ostalim ekipama koje su se fer i korektno borile tokom ove polusezone./Š.G./