Nogomet:Kako je Slobodan Marović postao”Živiničanin”

Živinice su od davnina imale veoma dobrih fudbalera.Osim vlastitih talenata koji su nosili dres državne reprezentacije, ekipu domaćeg ligaša Slavena pojačavali su i fudbaleri iz drugih krajeva, a posebno mjesto imali su i treneri.

Ovih dana u naš grad stigao je bivši fudbaler Slobodan Marović, lijevi bek evropskog prvaka Crvene zvezde, koja se tom titulom okitila maja 1991.godine.Koji su razlozi dolaska Marovića u Živinice brzo smo saznali:

“Prve fudbalske korake učio sam u Mornaru iz Bara, a kao 14-godišnjak stigao sam u omladinsku školu Crvene zvezde.Kada sam stasao za prvi tim išao sam na kaljenje u FK Osijek, gdje sam proveo nepune dvije godine , od 1984.godine.To je bio važan period u mom životu, jer sam tamo upoznao jednu lijepu Živiničanku -Danijelu Tumpić, koja je studirala na Ekonomskom fakultetu i nedugo zatim uplovili smo u bračnu luku.Od tada često dolazim u Živinice kod porodice Olge i Ivana Tumpića, pa su mi Živinice drago mjesto gdje uvijek rado dolazim.Inače, Olga i Ivan slave 60 godina braka i došli smo iz Beograda da prisustvujemo tom velikom porodičnom događaju”, kaže nam nogometni as Slobodan Marović.

Dok je igrao za Crvenu Zvezdu osvojio je tri titule prvaka države i jedan Kup Maršala Tita.

“Sve te titule su mi veoma draga i osjećaj je neopisiv.Međutim, kada smo postali prvace Evrope to je već istorija.Uz to, postali smo i prvaci sveta kada smo u Tokiju igrali super finale protiv Kola-Kola iz Čilea, kao prvaka Južne Amerike.Proći će još godina da bi neko ponovio takav uspjeh sa ovih naših prostora”, prisjeća se naš sagovornik Slobodan Marović.

Ovaj naš novi”sugrađanin” je krstario cijelim svijetom, a osim u Zvezdi, igrao je i za reprezentaciju SFRJ, te nakon odlaska iz Zvezde 1992.godine, nastupoao je za švedski Norćeping. Sa ovim klubom je osvojio Kup Švedske 1994. godine, a nastupao je i za danski Silkeborg, te karijeru završava u Kini igrajući za Šendžen od 1996. do 1997.godine.

Danas je Marović trener reprezentacije Srbije U-21, a od 2010. do 2012.godine bio je asistent trenera Zvezde Roberta Prosinečkog, s kojim je ranije osvojio titulu prvaka Evrope.

Srbije će uskoro u Katar na Svjetsko prvenstvo, a o očekivanjima sa ove najveće nogometne smotre naše Planete Marović kaže:

“Piksija poznajem veoma dobro, jer smo zajedno igrali u Zvezdi, zajedno osvajali titule i znamo kako se postaje najbolji na svetu.Konačno, sa Piksijem sam bio i trener u Kini.Sada je napravio odličan tim, zna šta svaki fudbaler može pružiti i nadamo se dobrom rezultatu.Ustvari, sve je moguće, ovo je najveća smotra nogometa , sve ekipe su super i svima će biti teško, a najbolji prolaze dalje.Da li će to biti reprezenatacija Srbije?- ostaje da vidimo”.

A o Živinicama i novim susretima kaže:

“U Živinice dolazim 3 do 4 puta godišnje, tu volim doći.Idući puta kad dođem potražit ću Midu Memiševića, koji je bio kapiten tuzlanske Slobode i više puta smo igrali utakmice jedan protiv drugog.Veoma je dobar bio fudbaler, poslije trener, a saznao sam da mu je sin takođe veliki fudbaler, koji danas igra u Kini i to me posebno raduje”, kaže naš sagovornik “Živiničanin” Slobodan Marović./Š.Gadžo/