Nove aktivnosti Šah kluba Živinice

Šah klub Živinice u nedjelju će organizovati dva događaja:Omladinsku školu šaha u parku iza Hotela Konjuh, a riječ je o mamutskom šahu, te brzopotezni turnir u Motelu Yet Star.

Otvoreni brzopotezni šahovski turnir”Internacionalna kuhinja”-promocija šaha na Mamutskom šahu Živinice 2023.

Instruktor Omldinske škole šaha bit će majstorski kandidat mr.Alija Nurkić, inače predsjednik Šahovskog saveza Tuzlanskog kantona i član Upravnog odbora Šahovskog saveza FBiH.

Iz godine u godinu Šah klub Živinice postiže sve bolje rezultate.Tako je nedavno izuzetan uspjeh postignut na XXX ekipnom prvenstvu Šahovskog saveza FBiH – I B liga, održanom u Goraždu, osvojeno visoko treće mjesto.

O perspektivi šaha među mladima mr.Alija Nurkić je rekao:

“Turnir u šahu okupit će veloiki broj šahista, a odredili smo i nagradni fond, tako da će oni najbolji biti nagrađeni diplomama ,  peharima, literaturom, šahovskim eksponatima i novčano.Brzopotezni turnir će biti prijavljen i rejtingovan kod FIDE, gdje će uzeti učešće i seniori.Nastojimo popularizirati šah među mladima, jer su oni naša budućnost i zadovoljstvo je da imamo talenata u našim školama, koji će uz naš stručni rad postizati dobre rezultate”.

Učešće na turniru potvrdili su omladinski prvaci BiH u raznim kategorijama, takođe dolazi nekolike FIDE međunarodnih šahista iz svih krajeva BiH-Sarajeva, Doboja, Zavidovića, TK, te učenici živiničkih osnovnih i srednjih škola.Ova godina je značajna za šahiste Živinica, koji obilježavaju jubilej, 25 godina od kada je obnovljen rad ovog uspješnog kluba./Š.G./