Obilježen Dana djece ulice

Udruženje “Zemlja djece u BiH“ i „Budi muško klub“ su udruženja koja već dugi niz godina obilježavaju 12. April „Međunarodni dan Djece ulice“, sa ciljem skretanja pažnje javnosti na problem zlostavljanja i zanemarivanja djece, izlaganjem prosjačenju i drugim vidovima štetnog dječijeg rada i eksploatacije.

Prema Konzorcijumu za djecu ulice (Consortium for Street Children) u 2018.godini prilikom obilježavanja „Međunarodnog dana djece ulice“ predložena su četiri koraka ravnopravnosti:

Prvi korak: Postizanju jednakosti,
Drugi korak: Zaštiti za svako dijete,
Treći korak: Obezbijeđivanju pristupa uslugama,
Četvrti korak: Kreiranju novih rješenja.

Ovogodišnje aktivnosti po preporuci Konzorcijuma realizuju se u skladu sa prvim korakom „Postizanje jednakosti“, te u skladu sa istim organizujemo „Mini olipijadu“ pod parolom „Dijete je dijete“ kojom želimo pozvati vlasti da prepoznaju da djeca ulice imaju jednaka prava kao i svako drugo dijete te da se u skladu sa time usklade zakoni i politika.

U Drugoj osnovnoj školi Živinice čine napore da što više djece sklone s ulice u obavežu ih redovnim školovanjem, u čemu imaju puno usjeha, jer ovu školu pohađa 130 djece romske populacije.

”Jako je to teško, ali je moguće. To je nešto što je u nekim zajednicama već učvršćeno. Djeca kada se sklone sa ulice to njima puno znači… ali od pritiska odraslih oni se opet vraćaju. Ne treba da podstičemo prosjačenje ni u kom slučaju, sve dok dajemo novac mi njega podstičemo – naša zajednica to radi. Meni je teško vidjeti dijete da prosi. Moramo shvatiti da sve dok dajemo novac da će on biti na ulici” kazala je Zehrija Čerkezović, socijalna pedagogica u JU Druga osnovna škola Živinice.

Na Mini olimpijadi učešće je uzelo 8 učenika ove škkole i nastavnice Mirjana Tadić,Emina Omerbegović i Zehrija Čerkezović.Djeca su postizala zapažene rezultate, a za one najbolje uručena su odgovarajuća priznanja./M.Nurkić/