Održan polumaraton “Živinice za 10”

U okviru manifestacije “Dani dijaspore- Ljeto u Živinicama” danas je održan planirani dio sportskok programa pod nazivom”Živinice za 10″.Prvi su startali biciklisti, koji su vozili Sprečkim poljem ka autoputu za bicikla, te prema sjedištu ” PREC” u Gračanici.

Slijedeća stanica bila je Džebarska džamija i muzej, gdje su učesnici trke bili upoznati sa istorijom ovog kraja. Lijep prirodni ambijent ovim predjelima i spust do Rajskog jezera u Bašigovcima bili su prilika za posjetu jezeru i stećcima u neposrednoj blizini.

Na trci polumaratona učešće su uzeli takmičari iz 20 BH gradova i susjednih država Srbije u Hrvatske.U konkurenciji žena pobjedila je Alma Hrnjić, 2.mjesto pripalo je Adeli Čomor, dok je plasman na 3.mjesto izborila Anela Muhtarević Bijelić.

U muškoj konkurenciji pobjednik je Mlađen Samardžić, 2.Đorđe Cerić i 3.mjesto pripalo je Mati Mićanoviću.

Nakon osvojenog prvog mjesta i pehara koji je uručio gradonačelnik Samir Kamenjaković, Mlađen Samardžić je izjavio:

“Član sam AK Maraton iz Brčkog i rado učestvujem na mnogim takmičenjima.Posebno zadovoljstvo mi je bilo da se takmičim u Živinicama.Staza je bila zanimljiva i radujem se uspjehu koji sam postigao”.

Najbrojnija ekipa bila je Atletskog rekreativnog kluba Banovići.Jedan od članova je i Senad Mahmutbegović, koji o svom angažmanu u atletici kaže:

“Moj sin je aktivan ateltičar i nedavno je na prvenstvu BiH u juniorskoj konkurenciji osvojio 3.mjesto, dok je na Federalnom vicešampion.Njegovi uspjesi su i mene opredjeli da se bavim atletikom, iako u poznijim godinama.Ipak, aktivnost mnogo znači za zdrav način življenja, tako da ću nastaviti s atletikom”.

Svi učesnici današnje trke dobili su medalje, dok su po tri prvoplasirana takmičara u ženskoj i muškoj konkurenciji nagrađeni novčano i pobjednici peharima./Š.G./