OŠK Živinice:Na korak do Premijer lige BiH

U periodu od 6. do 11.avgusta tekuće godine U Mostaru je održano 28. Ekipno prvenstvo Šahovskog saveza Federacije BiH – 1. A liga.Ovo je bila jedna od najkvalitetnijih i najujednačenijih liga u poslednjih desetak godina. Za prvo mjesto borilo se čak šest ekipa sa potpunim pravom.

To su ekipe ŠK Igman iz Konjica, OŠK Živinice, Mladost IMEL Lukavac, ŠK Čelik Zenica, ŠK Mostar iz Mostara i ŠK Preporod iz Zenice. Ekipa OŠK Živinice je spadala svakako u red favorita, jer se u poslednje 4 godine uvijek plasirao među četiri najbolje ekipe, što ovaj klub s pravom svrstavaju u red najboljih klubova u BiH. Ove godine na prvenstvu se odigravala prava drama. OŠK Živinice je zablistao u punom sjaju i iz kola u kolo bili sve ubjedljiviji.

Do posljednjeg kolaOŠK Živinice je bio jedina neporažena ekipa. U dva predposljednja kola savladane su prvo ekipu ŠK Mostar sa 4:2, a potom ekipa Čelika iz Zenice sa 3,5:2,5 -što nas je OŠK Živinice definitivno izdvojilo od ostalih ekipa na vodećoj poziciji sa 12 meč bodova ispred ekipe Igmana iz Konjica sa 10 osvojenih meč bodova.

” Kolo prije kraja imali smo zasigurno osvojeno drugo mjesto, a u zadnjem kolu odigravala se prava drama. Iako smo ekipi Igmana iz Konjica bježali dva boda zbog većeg boja meč poena njima je po važećim kriterijima za osvajanje prvog mjesta odgovarala i minimalna pobjeda, a nama je odgovarao i neriješen rezultat. Kod rezultata 2:2 u potpuno dobijenoj poziciji kada smo se svi već vidjeli kao pobjednici naš igrač pravi kardinalnu grešku i gubi partiju,čime smo izgubili i meč. Ove godine nismo uspjeli, ali je očito da vrijeme naših najboljih takmičara tek dolazi”, kaže predsjednik OŠK Živinice Midhat Mahmutbegović.

OŠK Živinice i dalje ima najmlađu seniorsku ekipu u BiH. Ono što posebno raduje je činjenica da je tokom turnira među igračima odisala velika sloga i jedinstvo,tako da su nakon završenog prvenstva i zaista teških borbi produžili svi zajedno na kupanje do Neuma.

Za ekipu OŠK Živinice nastupili su slijedeći igrači:Muratović Efim,Buljubašić Sabahudin,Salkić Mahir,Mešić Vehid,Ramić Mirnes,Salkić Midhat,Mahmutbegović Muharem, Sinanović Ermin i Mahmutbegović Midhat.

Od značajnijih reziltata ove godine ističemo da je OŠK Živinice imao prvaka Federacije BiH u kategoriji juniora do 20 godina i viceprvaka FBiH u kategoriji kadeta do 18 godina,te viceprvake države u kategorijama do 20 i 18 god.

“Naš put je jasan. U narednom periodu rad sa najmlađim kategorijama je i dalje prioritet kluba br. 1”, ističu u OŠK Živinice. /Tim za medije/