OŠK Živinice:Uspjeh šahista u Bihaću

U Bihaću je u periodu od 7.do 10.aprila održano XXVIII pojedinačno otvoreno kadetsko prvenstvo ŠSFBiH za 2022.godinu (kategorije do 8, 10,12, 14, 16 i 18 godina), te juniorsko prvenstvo ŠSFBiH (do 20 godina) u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Organizator je Šahovski savez Federacije BiH, tehnički organizator je Šahovski savez Unsko-sanskog kantona, suorganizator ŠK „Bihać“. Takmičenje je održano u Hotelu „SWISS PLUS“ Bihać. Pobjednici po kategorijama osvojili su titule prvaka ŠSFBiH, a po tri prvoplasirana iz svake grupe stekli su pravo učešća na prvenstvu BiH.Pobjednici su takođe osvajili pehar, medalje i diplome ŠSFBiH, dok drugo i treće plasirani medalje i diplome.

U konkurenciji kadeta, Omladinski Šahovski klub Živinice je ove godine nastupio sa četiri takmičara u sledećim kategorijama:
1. Skeledžić Sabina u kategoriji kadetkinja do 12 god.
2. Labendž Emil u kategoriji kadeta do 12 god.
3. Hukić Benjamin u kategoriji kadeta do 14 god.
4. Pavičić Karlo u kategoriji kadeta do 16 god.

Nažalost, u konkurenciji juniora do 20 godina zbog nastavnih obaveza, nisu nastupila naša dva najbolja mlada takmičara, Mahmutbegović Muharem i Brčaninović Enes, dosadašnji višestruki državni i federalni prvaci, prošlogodišnji prvak i vice prvak sa federalnog prvenstva koji trenutno u kategoriji juniora u okviru ŠSFBiH nemaju dostojnu konkurenciju.

Naši kadeti su ponovo zablistali i postigli odlične rezultate:

1. Skeledžić Sabina je u kategoriji kadetkinja do 12 god. osvojila prvo mjesto i titulu šampiona Federacije.
2. Pavičić Karlo u kategoriji kadeta do 16 god. osvojio je treće mjesto.
3. Labendž Emil u kategoriji kadeta do 12 god. zauzeo odlično četvrto mjesto.
4. Hukić Benjamin u kategoriji kadeta do 14 god. zauzeo sedmo mjesto,

Skeledžić Sabina i Pavičić Karlo su ušli među 10 najboljih takmičara i stekli pravo nastupa na zatvorenom prvenstvu države koje će se održati u Neumu u periodu od 12-15.5. ove godine.

Ovom prilikom OŠK Živinice želi istaći da su svi kadeti koji su nastupili na ovogodišnjem prvenstvu Federacije BiH ujedno učenici i polaznici šahovske sekcije Prve osnovne škole u Živinicama i da je ovakav dobar rezultat plod dobre saradnje menadžmenta Prve osnovne škole i upravnog odbora OŠK Živinice.

Posebnu zahvalnost bi uputili direktorici škole Senadi Bojagić i nastavnici Ćazimi Halilović- voditelju šahovske sekcije na uslovima za trening , odabiru kandidata i međusobnom razumjevanju./Upravni odbor OŠK Živinice/