OŠK Živinice:Vicešampioni iako oslabljeni

U periodu od 23.-29.8. odigrane su „ Prva A“ i „Prva B“ liga Šahovskog saveza FBiH za seniore za 2019. godinu. Takmičenje je održano u Tuzli u motelu Rudar.

Tempo igre je bio 1h i 30min. po igraču + dodatak od 30 sekundi za svaki odigran potez. Omladinski šahovski klub Živinice je nastupio u „Prvoj A ligi ŠSFBiH“ u kojoj se nadmetalo 10 ekipa.

Pored OŠK Živinice nastupile su još ekipe: ŠK Sarajevo, ŠK Čelik iz Zenice. ŠK „Inzio Tušanj“ iz Tuzle, ŠK Bihać, ŠK Gračanica. ŠK Preporod Zenica, ŠK Banovići, ŠK Brčko, ŠK Igman iz Konjica. Sama imena ekipa dovoljno govore o kvaliteti lige. Ulog je bio veliki, a to je za pobjednika plasman u Premijer ligu BiH. Igrano je ukupno devet kola, po Bergerovom sistemu- svako sa svakim. Svaku ekipu je brojalo 6 igrača + četiri rezerve.

Ekipa OŠK Živinice igrala je znatno oslabljeno jer zbog obaveza na studiju i ispitnih rokova u zadnjih 5 kola nije mogla da računa na svoje ponajbolje igrače:Sinanović Ermina, Mešić Vehida i Salkić Mahira.

Međutim, ostatak ekipe je odigrao odlično: Ekipa Ošk Živinice je bila lider na tabeli prvih pet kola sa svih pet pobjeda. Do preokreta je došlo sa minimalnim porazom od ekipe Bihaća u šestom kolu od 3.5 : 2.5 do koje je ekipa Bihaća došla uz mnogo sreće i koja je tu prednost uspjela da očuva do samog kraja turnira.

Oslabljena ekipa OŠK Živinice je na kraju zauzela visoko drugo mjesto i napravila do sada najbolji rezultat u istoriji kluba kada su u pitanju ligaški nastupi./Tim za medije/