Otovoren biciklistički auto put

Sa ponosom mozemo reci da imamo prvi autoput za bicikla u BiH . A sa izgradnjom ove staze počinjemo pretvarati naš grad u bike friendly sredinu.

Polako ali sigurno mijenjamo pogled ljudi prema biciklizmu i zdravom načinu života pa i oni najskeptičniji već sada hvale svaki naš novi korak. Grad Živinice je prepoznao šta treba biciklistima u našem gradu, kao i to da biciklizam moze biti osnova za turizam u našoj zajednici, a cikloturizam je jedna od najbrže rastućih grana turizma u svijetu.

U dogovoru sa gradonačelnikom Samirom Kamenjakovičem danas smo zvanično otvorili autoput. Na vožnji koju smo upriličili povodom otvaranja autoputa učestvovalo je preko 150 ljudi, a posebno nas veseli da su veliki dio učesnika bila DJECA, njima je bio postavljen poligon spretnost na kojem su se dugo zabavljali . Za najmlađe, kao i njigove roditelje, otvaranje autoputa znači da su dobili prostor da se bezbrižno vozaju sa biciklom kao i da odrastaju u sve pozitivnijem okruženju.

I treba napomenuti da je ovo samo početak izgradnje biciklističke infrastrukture u našem gradu i da nas puno toga čeka u skoroj budućnosti.

Također gradonačelnik je pozvao i susjedne gradove i općine da urade slično, kako bi se naš kanton kao i naša država kulturološki približili zapadu i omogućili sigurnije kretanje biciklistima. Također jedan od učesnika bio je i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković, koji je u potpunosti podržao izgradnju autoputa za bicikle i pozdravio buduće planove Grada Živinica .

Moramo spomenuti italijansku nevaladinu organizaciju CISP koja je u potpunosti podržala ovaj projekat. Zahvaljujemo gostima Iz MTB Gradina Srebrenik i BK Kalesija, kao i ostalim biciklistima iz Tuzle, Banovića, Lukavca koji su tu kao i uvijek da nas podrže./Ramo Ramić-BK Živinice/