Podvizi:Mijo Filipović gradi stadion s umjetnom travom

Da entuzijazam može svašta uvjerava nas ovih dana i mjeseci sportski djelatnik Mijo Filipović, sa adresom stanovanja u Gornjim Živinicama, ali i na privremenom radu u Njemačkoj od 2017.godine.

Mijo je poznat kao izuzetan sportista koji je svoju karijeru započeo u pionirima Slavena, te prolazeći sve selekcije stigao do prvog tima, a kasnije i trenera prvog sastava.Osim Slavena još je nastupao za NK Zagreb, Marsoniju iz Slavonskog broda i Samobor.Stekao je velika iskustva, ali ono o čemu se u posljednje vrijeme priča jeste njegova odluka da napravi stadion sportskih igara sa umjetnom travom i to na svom imanju u zaseoku Petrovići-Gornje Živinice.

Na njegovoj livadi posljednijih 20 godina organizuje turnire u malom nogometu, koji okupljaju do 30 ekipa.Kako je došlo da se odluči za ovu nimalo malu investiciju kaže:

“Cio život posvetio sam nogometu i živim za taj sport.U Slavenu sam proveo ukupno 35 godina.Rado se sjećam svih rezultata i ponosan sam na svoje pionire koji su poslije izrasli u prave asove, a to su Šećerović, Beširević, Memišević i mnogi drugi.Osim za Slaven, kraće vrijeme nastupao sam i za Budućnost iz Banovića.Turnir u svojim Petrovićima dočekujemo narednog vikenda na potpuno novom terenu sa umjetnom travom.To je turnir sa najdužom tradicijom u našoj lokalnoj zajednici.Želja mi je oduvijek bila da napravim pravi stadion, koji će, osim nogometaša, okupljati i mlade drugih sportova.Za ovih 6 do 7 dana bit će postavljena umjetna trava, tako da će turnir biti na visokom nivou”, kaže nam Filipović.

Dakle, po redu 20. malonogometni turnir počet će 28. jula, a 13. Seoske igre “Petrovići 2020”-6. augusta.Mijo Filipović je zahvalan mnogim ljudima koji su pomogli svojim skromnim donacijama da se završi izgradnja stadiona.

“Imao sam podršku dobrih ljudi, koji su sami osjetili potrebu da mi pomognu.Bilo je donacija od 50 do 300 Eura, tako da je svaki prilog dobro došao.Nadam se da će biti još donacija, kako bi uspjeli u potpunosti završiti moj projekat, koji još uključuje tribine, svlačionice, zaštitne mreže i osvjetljenje za odigravanje i noćnih utakmica.Uglavnom sve radimo po standardima, pa koristim priliku da pozovem sve one koji su u mogućnosti da doniraju određena sredstva.Ipak je ovo veliki projekat koji će dobro doći mladima Grada Živinice, posebno mlađoj populaciji”.

Poželimo još mnogo uspjeha Miji Filipoviću u razvoju sporta u našoj lokalnoj zajednici, a novi stadion sa umjetnom travom garancija je da uspjesi neće izostati!/Š.G./