Portreti:Rukometni as Salem Mulahasanović

Rukometni klub Krivaja iz Zavidovića svečanom akademijom obilježio je 70 godina rada i postojanja. Bila je to prilika da se na jednom mjestu okupe brojni rukometni veterani, rukometna mladost, ali i oni koji su najzaslužniji za opstanak ovog sportskog kolektiva.

Među pozvanima u povodu velikog jubileja je i naš sugrađanin Salem Mulahasanović, koji je prve korake u ovom sporetu imao upravu u Krivaji, za koju je nastupao u vrijeme najvećih uspjeha ovog kluba.Krivaju i Konjuh vezuju mnoge sličnosti, Zavidoviće i Živinice vezuje drvna industrija po kojoj su nadaleko bila poznata oba grada.Rukomet u Zavidovićima dobio je ime po rijeci, a živinički klub se okitio imenom planine.

Jubilej za ponos – tako bi glasio naslov i kratki opis 70 godina Rukometnog kluba Krivaja iz Zavidovića. Slogan “Svi smo mi Krivaja” još jednom je potvrđen, ovaj put u prepunoj sali zavidovićkog Centra za kulturu.

O svojim rukometnim danima u Krivaji Salim Mulahasanović nam je rekao:

“Drago mi je što sam pozvan na ovaj značajan jubilej, jer sam u Zavidovićima proveo punih sedam godina u društvu sa legendama rukometa Đokom Lavrnićem, Esadom Kurtagićem, Predrag Timko, Marijan Poljar, Franjo Meter i drugi.Kao i ostali bivši rukometaši nagrađen sam plaketom u povodu 70 godina rukometa u Zavidovićima.S kraja 60-tih i početka 70-tih godina Krivaja je 4 puta bila prvak Jugoslavije, 3 puta drugo mjesto i dva puta treća pozicija, kao i 2 puta finalista Kupa Jugoslavije”.

Kako je došlo do prelaska iz Krivaje u Konjuh, upitali smo našeg sagovornika Mulahasanovića:

“Bilo je više razloga, ali te 1974.godine je došlo do osipanja kvalitetnijih igrača pa sam se odlučio za Konjuh, gdje sam uz klupski angažman dobio i posao, a poslije i stan.Nešto kasnije u Konjuh je došao i Esad Kurtagić, a prve sezone pomogao sam klubu da opstane u Jedinstvenoj republičkoj ligi BiH, dok već naredne godine stasamo u stabilnog ligaša.Koliko je Konjuh napredovao pokazuju rezultati, tako da smo se izborili i jedno vrijeme takmičili u Drugoj ligi SFRJ, što je za naš mali grad to bio veliki uspjeh”.

Nakon završetka karijere Salem se posvetio trenerskom pozivu, počeo je od juniora, a potom i trener prve ekipe Konjuha, zatim ženske ekipe Konjuuha, a na čelu prve ekipe bio je trener u tri navrata.Osim kao trener nastupao je i vodio ekipe firme Konjuh na Radnčkim sportskim igrama Šipada, popularnu Šipadaijadu, gdje su usvijek uspjevali osvajati samo prva mjesta.Potom je kao trener vodio i ekipu Doma zdravlja Živinice na Medicinijadu, te je i na tam igrama uvijek bilo medalja za živiničke medicinarke.

Šta je donio sport našem sugrađaninu Salemu Mulahasanović ostavili smo pitanje za kraj našeg susreta u povodu jubileja RK Krivaje:

“To je bila mladost, druženje uz sport, nešto što je veoma korisno.Uz dobre utakmice i druženja sa Krivajom i Konjuhom obišao sam mnogo zemalja širom svijeta i to je nešto što se ne može platiti.Moja preporukama mladima je da odaberu sport koji vole i upražnjavaju slobodno virjem na koristan način, jer, svaki trud se isplati, kao što je i kod mene bio slučaj”, rekao nam je na kraju razgovora istaknutio sportista Živinica, a nekada Zavidovića, Salem Mulahasanović./Š.G./