ŽRK Živinice: Povratak ženskog rukometa na staru slavu

Rukometašice ŽRK Živinice nekada su bile vicešampionke BiH, igrale evropske kupove i postizale zapažene rezultate. Međutim, odavno je kriza zahvatila ženski rukomet ne samo u Živinciama, već i BiH, tako da već duže vrijeme nemamo ni žensku BH reprezentaciju.

U ŽRK Živinice riješili su krenuti u omasovljenje ovog sporta i pronalaženje talenata, pa su za trenera odabrali profesora tjelsnog odgoja i sporta i bivšeg rukometaša Konjuha Osmana Tulumovića.Za kratko vrijeme od početka školske godine pokrenuo je sekcije rukometa, pa je danas organizovan prvi turnir u sali tjelesnog odgoja Prve osnovne škole, o čemu kaže:

“Znam da imamo talenata među djevojčicama i krenuli smo od najmlađeg uzrasta, tako da smo danas za učenice petih i šestih razred organizovali turnir. Inače, u osnovnim školma Prva, Druga i OŠ Šerići rukometašice sekcija treniraju 3 puta sedmično, pa danas igramo turnir, kako bi djeca osjetila takmičarski duh, a potom nastavljamo s treninzima i tokom narednog mjeseca ponovo ćemo organizovati novi turnir”, kaže nam Tulumović.

U radu sa djecom angažovani su profesori tjelosnog odgoja Razija Nukić, Muharem i Arnel Brčaninović, Alen Hasanović, Vahidin Dedić i bivši golman RK Konjuh Adis Kamberović. Stručnim radom sa najmlađim sigurno rezultati neće izostati, a to znači povratak ženskog rukometa na pozicije koje im pripadaju.

Nove nade i budućnost ženskog rukometa na pravom su putu, a ponajviše zahvaljujući i sponzorima koji žele podržati napore živiničkih profesora tjlesnog odgoja.Svakako, zaslužuju da se pomenu, a to su firme Mapeks vlasnika Muharema Hodžića, Termovent Nedžade Radić, ZH-Zola Emira Zoletića i Abid Kitić./Š.G./