Rukomet: Adnan Bečić-nova nada Konjuha

Nakon kratke pause, portal Svijet Rukometa nastavlja sa predstavljanjem mladih i perspektivnih rukometaša. Danas vam donosimo interviju sa Adnanom Bečićem, golmanom RK Konjuh iz Živinica.

Adnan je već nekoliko godina jedan od najboljih mladih golmana u Bosni i Hercegovini, nastupa za seniorski tim RK Konjuh a takođe član je i kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za portal Svijet Rukometa otkrio nam je kako je došao na ideju da se počne baviti rukometom, pričali smo o reprezentaciji ali i mnogim drugim temama.

Adnane odkuda ljubav prema rukomet? Kako si se odlučio za rukomet?

Na poziv Osmana Tulumovića, najboljeg trenera omladinski selekcija RK Konjuha, odlazim na trening. Prosto osjetila se ta ljubav nakon prvog treninga pa sam odlučio sam da je to sport za mene. Naravno želja mi je bila početi trenirati rukomet jer je to sport broj 1. u mom gradu.

Zasto bas golman?

Igrom slučaja, stajem na gol na treningu, pun oduševljenja odlučujem ostati na golu. Jeste da je jedna od najtežih pozicija, ali jednostavnu sam se tu pronašao.

Kada si shvatio da je rukomet sport kojim se želis baviti?

Kako su se uspijesi nizali znao sam da nisam pogriješio pri odabiru i da je rukomet pravi sport za mene.

Ko je tvoja najveca podrska?

Najveća podrška za mene su moji roditelji koji su vjerovali u mene i dalje vjeruju. Uvijek ima uspona i padova ali oni su uvijek tu. Pored roditelja istakao bih svog prijatelja i kolegu Sidika Omerovića. Uvijek je bio tu za mene čak i kada sam najmanje očekivao. Neprestano je bio iza leđa i tjera me da koračam dalje, nedozvoljavajući da odustanem.

Kolika ti je bitna podrska trenera i roditelja?Koliko su ti oni pomogli u dosadasnjem radu?

Veoma mi je bitno podrška trenera i roditelja i naravno dobijam je dovoljno. Trener Toni Čolina mi je pomogao jer mi daje priliku da branim veoma mlad i takodje daje priliku mlađim momcima da se dokažu.

Standardni si član omladinskih rukometni selekcija Bosne i Hercegovine. Koliko ti nastupi znače za mladog sportistu?

Veoma mi mnogo znače ti nastupi. Shvatiš da nesto vrijediš i da neko prepozna tvoj radi i trud. Reprezentativne utakmice su nesto posebno.

Škola, treninzi, utakmice, sigurno je da imas puno obaveza. Da li je teško uskladiti sve te obaveze?

Svakako da mi je teško, ali sve se može kada se hoće. Obaveza je bas puno, ali kada osječaš ljubav prema nečem ništa nije teško.

Dobitnik si brojnih priznanja i nagrada. Ima li neko priznanje koje bi posebno istakao?

Istakao bih veoma dragu nagradu na turniru u Tuzli. Nagradu za najboljeg golmana turnira.

Već neko vrijeme nastupaš za seniorski tim RK Konjuha. Kakva su tvoja očekivanja što se tiće ove sezone?

Najvjerovatnije smo osigurali Play-Off a tu možemo daleko dogurati jer igramo odlično i atmosfera u ekipi je fenomenalna.

Ko su tvoji sportski idoli?

Iako potiče iz drugog sporta, jedan od moji sportski idola je Dražen Petrović. Od njega sam naučio dosta, a prvenstveno da se može uspijeti samo sa radom i trudom.

Kakvi su ti planovi za buducnost?

Kao svaki mladi igrač san mi je zaigrat za A selekciju BiH i naravno neki veliki europski klub. Nadam se da će mi se ti snovi ostvariti.

Za kraj, imas li neku poruku mladim sportasima?

Upornost će promijeniti neuspjeh u izvanredno dostignuće./Svijet Rukometa/