Rukomet:BiH se vraća-Kurtagić ostaje

Naša rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, iako s tri poraza, ostavila je dobar utisak na Evropskom prvenstvu 2020.Uz malo više sportske sreće moglo je i bolje, ali veliki je uspjeh biti dio te velike sportske manifestacije.

Iako se reprezentacija vraća kući, to ne znači da na Evropskom prvenstvu nemamo za koga navijati.Iz poznate porodice Kurtagića- Mirza je odličan sudija koji ima veliku karijeru i sudi na svim značajnijim šampionatima – svjetskim i evropskim prvenstvima.S velikim uspjehom sudi utakmice na aktuelnom Evropskom prvenstvu.

Nama je od Kurtagića ( potiču iz Vlasenice) najpoznatiji Esad, koji je bio igrač i trener u Konjuhu dok je ekipa Stolara igrala u Drugoj ligi SFRJ.Esad Kurtagić je jedno vrijeme bio selektor reprezentacije BiH, a jedan od njegovih sinova uspješan je trener u najjačoj ligi Njemačke.

Esad Kurtagić, rukometaš Slobode, Konjuha i Krivaje, reprezentativac Jugoslavije, njemački internacionalac, koji je svoje dugogodišnje trenersko iskustvo kalio u Živinicama, Kataru, Emiratima, Gummersbachu, svim selekcijama reprezentacije BiH.

Esadov bratić Mirza Kurtagić (36) sudio je šest utakmica Svjetskog rukometnog prvenstva u Danskoj i Njemačkoj, koje je završeno uvjerljivim trijumfom Danske nad Norveškom.Tajna uspješnog suđenja, između ostalog, je u tome što s kolegom Matijasom sudi zajedno 19 godina, a prije suđenja igrali su zajedno u istom timu. Mirzi želimo još puno uspjeha na rukometnim terenima širom svijeta, a već naredne godine imat ćemo priliku gledati ga na Svjetskom prvenstvu u Egiptu.Naravno, prije toga, pomenuti sudijski dvojac iz Švedske gledat ćemo narednih dana na Evropskom prvenstvu./Š.G./