Šah:Novosti iz OŠK Živinice

Juče je održano posljednje, sedmo kolo Kadetske lige Tuzlanskog kantona u šahu, u kojoj nastupaju igrači starosne dobi do 16 godina.Liga je pokrenuta ove godine na inicijativu Novog upravnog odbora ŠS TK.

U ligi je uzelo učešće 8 ekipa, gdje je svaka ekipa bila domaćin jednog kola. Ukupno je odigrano 7 kola.Ekipu su činila četiri igrača. Tempo igre je bio 30 minuta po igraču + 30 sekundi dodatka za svaki odigran potez.Posljednje kolo i proglašenje pobjednika održano je juče u prostorijama Šahovskog kluba Sloboda.

Ekipa OŠK Živinice je ponovo pokazala svoju dominaciju i osvojila uvjerljivo prvo mjesto, sa najviše osvojenih meč bodova, kao i šahovskih poena.Iz sedam mečeva naši takmičari su ostvarili 5 uvjerljivih pobjeda i dva meča su završena nerješenim ishodom.Gledano pojedinačno od naših igrača najbolji takmičar je bio Pavičić Karlo sa stopostotnim učinkom i osvojenih 7 poena iz 7 partija.

Samo takmičenje je u potpunosti opravdalo očekivanja Upravnog odbora ŠS TK i ispunilo je svoj cilj.Najbolji kadeti sa područja TK družili su se 7 sedmica. Svaka ekipa se pokazala kao dobar domaćin, a ozbiljnost partija, tempo igre,pozitivno rivalstvo koje se pojavilo među takmičarima jako je doprinjelo sazrijevanju takmičara i njihovom igračkom razvoju.

Za očekivati je za iduću godinu nastup još većeg broja ekipa, što će se neminovno odraziti i na masovnost i kvalitet kada je u pitanju razvoj ovog sporta kod mladih./Upravni odbor OŠK Živinice -Midhat Mahmutbegović/

XV turnir Šahovskih nada BiH

U subotu, 3.novembra, održan je petnaesti po redu Turnir „Šahovske Nade BiH“ za 2018 god.Turnir je pozivnog karaktera i na njemu su nastupili takmičari i takmičarke starosne dobi do 18 godina, koji su na prvenstvu države zauzeli jedno od prva tri mjesta u svojim starosnim skupinama.

Takmičari su nastupili u 6 kategorija i postigli slijedeće rezultate:najbolje među takmičarkama do 10 godina su Babić Maša i Babić Milana, koje su osvojile po 4 boda.Takmičari do 10 godina 1. i 2.mjesto osvojili su Mašanović Mihajlo sa 5 i Lukić Đorđe sa 4 osvojena boda.

Takmičarke do 14 godina:1.Čaušević Nejla 5 i Stankić Anastasija 4 boda.

Takmičari do 14 godina:1.Lipovac Marko 25 i Ćulim Sanjin 19 bodova. Takmičari do 18 godina:1.Marković Dino i Burović Rijad po 5 bodova./Tim za medije/