Šesti Tuzlanski maraton 30.oktobra

Šesti po redu Tuzlanski maraton će biti održan 30. oktobra 2022. godine, a trkači će imati priliku oprobati se na tri distance: 5km, polumaratonu (21.097,5m) i maratonu (42.195m).

Sve ove staze od ove godine imaju AIMS certifikat koji vrijedi do 2025. godine.Tuzlanski maraton je postepeno rastao pet godina, a jednaku tendenciju želimo nastaviti i u 2022.Naš je cilj da svaku sljedeću trku napravimo što sličnijom velikim svjetskim maratonima. Trudimo se da korak po korak idemo naprijed, tako da ćemo 30. Oktobra na Skveru svoje mjesto zauzeti na startnoj liniji svi oni koji su veliki ljubitelji sporta i rekreacije, a i oni koji žele pokazati benefit održavanja zdrave ishrane i aktivnost stila života.

Prijem u Atletski savez FBiH, certifikacija maratonske staze, doping kontrola, rezultirali su da se ove godine pojavimo i na kalendaru maratonskih trka Svjetske atletske federacije.

Ulaskom u svijet rekreativnog trčanja istrčavši maraton u Beču prof. dr. Adem Balić odlučio je i u Tuzli organizovati takvu trku. Uz stručnu pomoć članova iz atletskog kluba Sloboda Tehnograd, fakulteta za tjelesni odgoj, te brojnih prijatelja i trkača on je 29.10.2017. god. zajedno sa Nerminom Klapićem i Džanom Avdić istrčao maraton.
Zajedno sa njima je još dvadesetak trkača istrčalo polumaraton, dok su ostali trčali dionice 5, 7, 10 i 14km. Iskustva i pozitivni utisci učesnika trke su bili naš glavni motiv da se ona nastavi održavati svake godine, te smo tako došli i do 6-og maratona. Godine 2020. i 2021. uprkos pandemiji uspjeli smo održati trku, pridržavajući se vrlo strogih epidemioloških mjera, koje su spriječile širenje infekcije među trkačima i organizatorima. Sticajem okolnosti, ostale maratonske trke su otkazane, te je to bila jedina i zadnja maratonska trka u 2020. god. na Balkanu , a možda i šire. Pobjednik je trku završio za manje od 3 sata dokazavši da je staza pogodna za postizanje i vrhunskih rezultata.

/Rekreativno sportsko društvo „Maratonac“ i Atletski klub Sloboda-Tehnograd
Kojšino 25, Tuzla 75000, Bosna i Hercegovina/
info@maratonac.org +387 62 618 162