ŠK Živinice: Održana press konferencija

Danas je Šah klub Živinice održao press konferenciju u povodu Otvorene škole šaha, koja će se održati naredne nedjelje, 27.septembra u 12 sati iza bivšeg hotela Konjuh i to povlačenjem prvog poteza gradonačelnika dr.sc. Samira Kamenjakovića,pokrovitelja Otvorene škole šaha.

Instruktor škole šaha je majstorski kandidat Alija Nurkić, koji je govorio novinarima na press konferenciji, na kojoj su još učestvovali Smajl Imamović, Alen Eminović i Sulejman Imamović.

Dopredsjednika ŠK Živinice mr.Alija Nurkić  je naglasio značaj organizacije Mamutskog šaha na otvorenom:

“Nedavno su Živinice proglašene Gradom i mi nastojimo u okviru svojih mogućnosti doprinijeti da budemo dostojni toj popularnoj tituli.Mamutski šah danas se igra u gradovima kao što su Sarajevo, Banja Luka, Zenica i dr, tako da i mi kao Grad Živinice treba da slijedimo tako pozitivne primjere.Osim naših šahista imat ćemo još šahiste Slobode Tuzla , Doboj Istoka i drugih, a pozive smo uputili u svih devet osnovnih i dvije srednje škole na području Grada Živinice.Važno je još istaći da je naš klub dobio poziv da se u narednoj sezoni takmiči u Prvoj A ligi FBiH, što je za nas veliko priznanje, jer smo time svrstani među 10 najbojih klubova FBiH, ali uprava će odlučiti da li ćemo moći ostvariti uslove za taj takmičarski rang”, naglasio je Nurkić.

Gosti Škole šaha na otvorenom je predsjednik Šahovskog saveza Federacije BiH Šemsudin Čengić, a tu će još biti instruktori škola šaha sa TK-a.

Na press konferenciji ŠK Živinice još saznajemo da će u 14 sati biti brzopotezni turnir od 7 kola za 30 učesnika (tempo 5 minuta po igraču).Broj učesnika je ograničen, a zbog trenutne situacije vezane za virus COVID-19, svi prisutni treba da se pridržavaju propisanih higijensko-epidemioloških mjera i to fizička udaljenost minimalno 1,5 metar i nošenje zaštitne maske./Š.G./