ŠK Živinice:Odigran brzopotezni turnir

Nakon aktivnosti ŠK Živinice u okviru Otvorene škole šaha, šahisti su nastavili aktivnosti na bezopoteznom turniru, koji je okupio 32 igrača.Glavni sudija na turniru bio je Jusuf Malkić, koji nam je izjavio:

“Postojalo je veliko interesovanje za današnjim aktivnostima u Živinicama.Nakon Mamutskog šaha u parku iza hotela Konjuh, koji je protekao u veoma dobroj organizaciji, sve se dobro završilo i na brzopoteznom turniru.Imalismo zanimljeve mečeve, a nagrade su pripale najboljima “.

Dopredsjednik ŠK Živinice mr.Alija Nurkić je pojasnio kako će se igrati na brzopoteznom turniru:

“Igralo se po švicarskom sistemu 5 kola, tempo igre 5 minuta po igraču, po pravilima za brzopotezni šah. U slučaju istog broja poena odlučivao je Buholc (računu ju se bodovi) protivnika, tako da smo nakon odigranih svih kola dobibili imena najbojih”.

Na turniru je prvo mjesto osvojio Fide majstor Sabahudin Buljubašić sa osvojena 4,5 poena. Drugo mjesto Mirza Avdić sa 4 poena, Marin Andrić  sa osvojena 4 poena i najbolje plasirani živinički šahista, četvrto mjesto osvojio je Ismet Rogović sa  4 boda.

Drugi najbolje plasirani živinički šahista je Marko Pavlović sa osvojena 4 poena.Za gore navedene igrače obezbjeđene skromne novčane nagrade.

Specijalne nagrade za najbolje plasirane omladince bile su šahovske knjige, a najbolji omladinac je Amer Babić  sa osvojena 3,5 poena, drugoplasirani omladinac Muhamed Šišić sa osvojena 3 poena. Najbolje plasirana u ženskoj konkurenciji je Ehlimana Babajić, takođe je nagrađena šahovskom knjigom.Specijalna skromna novčana nagrada za najmlađu učesnicu turnira dodjeljena je Merimi Konjić./Š.G./