ŠK Živinice:Održan 1.Memorijal”Ismet Mujagić”

U znak sjećanja na svog preminulog člana Ismeta Mujagića, Šah klub Živinice danas je organizovao 1.Memorijalni turnir u čast ovog uspješnog šahistu, nastavnika i divnog čovjeka.

Potpredsjednik ŠK Živinice mr.Alija Nurkić obratio se prisutnim učesnicima Memorijala “Ismet Mujagić” i rekao je:

“Ismet je bio nastavnik matematike i fizike u Drugoj osnovnoj školi Živinice.Bio je šahista u Šah klubu Živinice od 1998.godine, kada je obnovljen rad bivšeg kluba Konjuh, u kojem je takođe nastupao na brojnim takmičenjima.Dao je veliki doprinos razvoju šaha u Gradu Živinice, učesnik je brojnih takmičenja i šahovskih turnira, s kojim je ŠK Živinice bio višestruki prvak TK, te drugo mjesto I-B lige FBiH za prošlu godinu.

Posebno je uspješno prenosio svoje znanje iz predmeta koje je predavao, ali i u šahovskim sekcijama su njegovi učenici uvijek prednjačili.Na općinskim takmičenjima učenika osnovnih škola više puta osvajao je prva mjesta”, podsjetio je Nurkić na lik i djelo šahiste i prosvjetra Ismeta Mujagića.

Nurkić je još napomenuo da je turnir organizovan danas iz razloga što je Ismet Mujagić svoje posljednje učešće na turnirima imao upravo prije jednu godinu, kada je održan”Božićni turnir”.U ime porodice prisutnima se obratio sin Ismetov Almir Mujagić, koji se zahvalio ŠK Živinice na organiizaciji turnira u spomen svog iznenada preminulog tate polovinom marta ove godine.

Današnji turnir bio je pozivnog karaktera, u kojem su učešće uzeli šahisti s područja Grada Živinice, s obzirom na pandemiju COVID-19.Igrao se Bergerov sistem /svako sa svakim/, uz tempo igre 7 minuta po partiji, plus 3 sekunde bonusa po potezu, što je po pravilima FIDE za brzopotezni šah.

Sponzor 1.Memorijala “Ismet Mujagić” je predsjednik ŠK Živinice dr.Nusret Mujagić.Za šahiste s najbojim plasmanom obezbjeđene su novčane nagrade, za plasman od prvog do petog mjesta, a tri prvoplasirana šahista još će dobiti pehare i diplome.

U ime ŠK Živinice mr.Alija Nurkić uručio je posthumno Plaketu za doprinos razvoju šaha Ismetu Mujagiću, koju je preuzeo njegov sin Almir.Prvi potez na turniru povukao je unuk Ismetov Anad Mujagić, te je tako ova manifestacija na isteku 2020.godine mogla početi.

Šah klub Živinice imao je mnogo uspjeha u tekućoj godini i prema riječima predsjednika dr.Nusreta Mujagića to je sigurno najuspješnija takmičarska godina.Podsjetio je da ŠK Živinice zauzima 2.mjesto na tabeli Prve B lige FBiH, da je pokrenut “mamutski šah u parku iza bivšeg hotela KOnjuh i pokrenuta Škola šaha za mlade, ŠK Živinice je učestvovao na svim takmičenjima u BiH, a kruna svega je današnja organizacija 1.Memorijala “Ismet Mujagić”.

Organizatori se nadaju da će već naredne godine ovaj turni prerasti u turnir otvorenog karaktera s daleko više učesnika./Š.G./