ŠK Živinice:Osvojeno 2. mjesto u Prvu “B” ligu FBiH

Šahovski klub Živinice postigao je zapažen uspjeh na 29.ekipnom prvenstvu Federacije Bosne i Hercegovine-1.B liga, koje je održano u Bihaću od 23.do 26.avgusta.U veoma jakoj konkurenciji osvojeno je drugo mjesto-ekipno. Povodom tog zapaženog uspjeha predsjednik ŠK Živinice mr.Alija Nurkić je istekao:

“Ovo nam je peti puta da osvojimo drugo mjesto u 1.B ligi, čime živinički šahisti potvrđuju kvalitet i nalaze se u samom vrhu BiH šaha, uz malo više sportske sreće i poen više u direktnom susretu za prvo mjesto protiv pobjednika ŠK ”INGSMA” iz Goražda, osvojili bi prvo mjesto.

Ova godina je bila najkvalitetnija do sada, uzelo je učešće deset ekipa iz Federacije, a to potvrđuje da su klubovi imali u sastavu FIDE i INTER majstore, kao i veliki broj igrača sa visokim rejtingom za aktivni šah.Otvoreni smo za sve talente u gradu i pozivam ih da nam se pridruže, a to mogu učiniti dolaskom u naše prostorije svake subote od 10 sati, gdje organizujemo brzopotezne partije šaha“.

Za uspjehe koje postiže na 64 polja u ŠK ŽIVINICE zahvalni su gradskoj upravi, gradonačelniku Samiru Kamenjakoviću, predsjedavajućem GV Živinice Nailu Jusiću i Gradskom vijeću Živinice.

“Njihova podrška je od presudnog značaja za rad ŠK Živinice i mi to uzvraćamo na najbolji način uspjesima koji postižemo na raznim takmičenjima i što sada smo u prilici da okupimo većih broj mladih talenata ove drevne igre”, ističe Nurkić.

Gradska ekipa ŠK Živinice, koji je postigao zapažen plasman u Prvu „B“ ligi FBiH, koju je predvodio majstorski kandidat Alija Nurkić, za ekipu su još nastupili Obad Andrija, Bilal Hrvić, Abdel Hamzagić, Jusuf Malkić, Smajl Imamović, Sulejman Imamović, Alen Eminović i Nusret Mujagić.

Svestrane aktivnosti u okviru Dana dijaspore

U mjesecu septembru organizovana je promocija šaha, a u okviru jučerašnjih Dana dijaspore, gdje je pored škole šaha na otvorenom, bio upriličen brzopotezni turnir u šahu, uz učešće od 30 šahista. Pored polaznika škole šaha Živinice učešće su uzeli treneri i najbolji omladinci iz nekoliko klubova i to: ŠK Sloboda Tuzla, ŠK Tušanj Tuzla, ŠK Doboj Istok, ŠK Brčanska Malta Tuzla, ŠK Krivaja Zavidovići i mnogi drugi.Prvomjesto na ovom turiru osvojio je Sead Čaušević, 2.Andrija Obad, 3.mjesto Alen Eminović itd.

„Veliki uspjeh našeg gradskog Šahovskog kluba Živinice plod je temeljitih i redovnih priprema.Mi smo jedan od najorganizovanijih klubova na TK i šire, jer svake subote održavamo brzopotezne turnire za sve naše članove i goste, tako da tokom godine održimo preko 500 turnira, ne računajući učešće na drugim turnirima. Ova godina je sigurno jedna od najuspješniji od osnivanja Gradskog šahovskog kluba “Živinice“ Živinice. Na posljednjem prvenstvu osvojili smo drugo mjesto, imali smo osvojenih 9 bodova i 23,5 poena, prvak je ŠK ”INGSMA” iz Goražda sa osvojenih 12 bodova i 26,5 poena, dok je treće mjesto ŠK “SREBRENIK“ iz Srebrenika sa osvojena 8 bodova i 23 poena”, kaže nam Alija Nurkić.

Novo rukovodstvo ŠS FBiH

Dvadesetdeveto ekipno prvenstvo u Bihaću ostaće zapamćeno po izboru novog rukovodstva Šahovskog saveza FBiH, gdje je izabran novi predsjednik UO ŠSFBiH Ekrem Koso iz Mostara, na period četiri godine.

Na postignutom se neće stati jer u ŠK Živinice naredne godine bilježe dvadesetpet godina kontinuiranog takmičenja u najvišim rangovima u okviru Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, kao i dobri rezulltati naših šahista na pojedinačnom takmičenju. Nastojaće postizati još bolje rezultate, o čemu Nurkić kaže:

“Klub do kraja godine planira uzeti učešće u novembru na Međunarodnom rejtingovani turnir u Lukavcu, gdje se prema formi igrača očekuje izuzetan dobar plasman svih igrača i da krunišu ovu uspješnu sezonu sa novim rezultatima.Do kraja godine planira se u organizaciji Gradskog ŠK ”Živinice” održati školska takmičenja u šahu, ekipno i pojedinačno.U mjesecu decembru planira se održati memorijalni turnir posvećen preminulim šahistima sa području Grada Živinice,koji su dali nemjerljiv značaj za razvoj šaha na području našeg grada i šire”, rekao je Alija Nurkić./Š.G./