ŠK Živinice:Uspjeh na Memorijalu “Hamzi Mujiću”

Proteklog vikenda u Tuzli je održan 8.Memorijalni turnir “Sjećanje na Hamzu Mujića”.Na ovom turniru izuzetan rezultat postigao je šahista mr.Alija Nurkić, osvojivši 7 poena iz 9 kola (6 pobjeda, 2 remija i 1 poraz), što mu je omogućilo plasman za diobu 2.i 3.mjesta, sa istim brojem poena kao drugoplasirani.

Dodatnim kriterijima pripalo mu je 3.mjesto i osvajanje novih 25 poena na rejting listi za brzopotezni šah.Nurkić je u dobivenoj poziciji remizirao sa prvakom Muhamedom Mujagićem, članom ŠK Srebrenik, kojem je 7,5 poena bilo dovoljno za osvajanje prvog mjesta.

Među nagrađenim šahistima ŠK Živinice bio je i Smail Imamović sa osvojenih 5,5 poena, zauzevši 8.mjesto.Vrijedan pažnje je i uspjeh Alena Eminovića sa osvojenih 5 poena, te Abdela Hamzagića takođe osvojio 5 poena i Bilala Hrvića 4,5 poena.

Na ovom turniru učestvovalo je 50 šahista, od kojih je 6 FIDE međunarodnih majstora, 12 igrača sa preko 2 hiljade rejting poena.U tako jakoj konkurenciji Nurkić je uspio biti među najboljim šahistima.Još da istaknemo da je turnir bio rejtingovan prema međunarodnim pravilima FIDE, tako da je Nurkić osvojio novih 25 poena za blic šah.

Uskoro turnir mamutskim figurama

Šah klub Živinice u cilju popularizacije šahovskog sporta u nedjelju, 3.oktobra, organizuje Omladinsku školu šaha u parku iza Hotela Konjuh, a riječ je o mamutskom šahu.Otvaranje turnira planirano je u 12 sati.

Predsjednik ŠK Živinice mr.Alija Nurkić ističe da je pokretanje Omladinske škole šaha naišlo na lijep odjek u Šhovskom savezu Federacije BiH:

“To nam je potvrdio predsjednik Šemsudin Čengić, a na turniru svoje učešće su potvrdili iz šahovskih klubova Sloboda Tuzla, Gračanica, Doboj Istok i Srebrenik.Otvorena škola šaha se nastavlja svake subote tokom oktobra i novembra, a poslije se nastavlja u zatvorenom prostorul u Motelu Yet Star.Za ovu priliku smo pirepremili veliki broj nagrada u vidu popularne šahovske literature pa smo pozvali svu djecu koja vole ovu drevnu igru”.

Omladainsku školu šaha vodit će majstorski kandidat mr.Alija Nurkić, trostruki univerzitetski šampion, proglašen među prava tri sportaša Grada Živinice 2003.godine, a tokom uspješne karijere nastupao za ŠK Slobvodu Tuzala, Zmaj od Bosne Tuzla, Student Tuzla, te danas standardni član ŠK Živinice i uspješni predsjednik ovog uspješnog kluba.

Za 10.oktobar najavljeno je održavanje Izvještajno-izborne skupštine ŠK Živinice.I na kraju iz ŠK Živinice ističu pomoć gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom dr.Samirom Kamenjakovićem, kao i firmama In Vivo i Veren stan.

ŠK Živincie je jedan od najorganizovanijih u TK i BiH, član je Prve “B”lige FBiH, ove godine osvojio 2.mjesto u Mostaru.Šahisti ŠK Živinice učestvuju na svim takmičenjima i turnirima gdje postižu zapažene rezultate.

Za ekipu ŠK Živinice nastupaju Alija Nurkić, Bilal Hrvić, Smajl Imamović, Abdel Hamzagić, Alen Eminović, dr.Nusret Mujagić, Jusuf Malkić, Ismet Rogović i Sulejman Imamović./Š.G./