ŠK Živinice:Uspjeli turniri u šahu

Šah klub Živinice danas je organizovao dva veoma uspjela događaja:Omladinsku školu šaha u parku iza Hotela Konjuh, a riječ je o mamutskom šahu, te brzopotezni turnir u Motelu Yet Star.

Instruktor Omldinske škole šaha bio je majstorski kandidat i predsjednik ŠK Živinice mr.Alija Nurkić.Zahvalio se učesnicima koji su došli na ovaj zanimljiv turnir velikim figurama, kako ih još zovu mamutski šah.Zanimljivo da je najmlađa učesnica bila iz Doboj Istoka Amila Babić sa sveg 3,9 godina i veoma dobro poznaje figure i ovu drevnu igru, te je nagrađane knjigom o šahu. I Damjan Jerinić, takođe mlađani šahista, nagrađen je knjigom.Svoju sportsku biblioteku još su obogatili Bakir Nurkić ŠK Živinice i Muhamed Šišić iz ŠK Gračanica.

O perspektivi šaha među mladima mr.Alija Nurkić je rekao:

“Mi ćemo nastojati da svake subote od 10 do 12 sati organzujemo šah za mlade s velikim figurama na otvorenom.Već smo uputili dopise svim školama tako da očekujemo dobar odziv.Šah je u nekim zemljama okruženja već uveden u škole, pa je red da mi bar imamo sekcije u školama.U slučaju lošeg vremena igrat ćemo šah u zatvorenom prostoru.Posebno je značajno istaći da je od prošle godine sistemski riješeno pitanje finansiranja sporta u Gradu Živinice, prije svega zahvaljujući gradonačelniku dr.Samiru Kamenjakoviću.Urađeni su kriteriji prema kojima se novci dodjeljuju prema postignutim rezultatima, što je jedino ispravno”.

Nakon šaha za mlade na otvorenom ,gdje je obavljena i dodjela odgovarajućih nagrada šahistima i medijima koji podržavaju razvoj ovog sporta,aktivnosti su nastavljene organizacijom brzopeteznog turnira.

Uz učešće oko 50 šahista ovo takmičenje proteklo je u zanimljivim borbama na 64 polja.Igralo se po švicarskom sistemu 10 minuta po igraču.Nagrade su bile novčane a omladincima još i knjige o šahu.

Nakon odigranih partija postignuti su slijedeći rezultati blic šaha:I mjesto-Marko Pavlović,ŠK Živinice
II mjesto-Abdel Hamzagić,ŠK Živinice, i  III mjesto-Jusuf Malkić ŠK Sloboda Tuzla.Dobili su novčane nagrade.

Najbolje plasirani omladinac:
-Muhamed Šišić,ŠK Gračanica,knjiga i novčana nagrada
Drugoplasirani omladinac:
-Amer Babić,ŠK Doboj-Istok,knjiga

Najbolje plasirana omladinka:

-Merima Konjić,ŠK Doboj-Istok,knjiga i novčana nagrada
Drugoplasirana omladinka:
-Ema Jahić-ŠK Doboj-Istok,knjiga.

Na današnjim šahovskim turnirima u Živinicama učestvovale su ekipe Doboj Istoka, ŠK Živinica, ŠK Gračanice, Sloboda Tuzla i OŠK Živinice.

Zahvalnice za podršku šaha i turnira zahvalnice su dodjeljene RTV TK,RTV Živinice, portal www.zivinice.ba,Motel Yet Star i Veren stan./Š.G./