Sport: Saradnja gimnastičkih klubova dvije zemlje

Gimnasticki klub Flik Flak iz grada Den Boscha slovi kao najbolji gimnasticki centar u Holandiji. U njemu se pripremaju najbolje i najbolji gimnasticari sirom svijeta kao sto su: Simone Biles USA (4x Olimpijska sampionka), Kōhei Uchimura JPN (3x Olimpijski sampion), Yuri van Gelder NED, Epke Zonderalnd NED (1x Olimpijski sampion) i drugi. Centar raspolaze sa 12.000 m2 prostora, sedmicno kroz klub prodje oko 6.000 djece, posjeduju 15 gimnastickih sala, centar za biomehanicka istrazivanja, sluzbu hitne pomoci itd.

Profesor Almir Atikovic sa Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerzita u Tuzli bio je gost u jednom od najboljih klubova u svijetu i razgovarao o buducoj saradnji izmedju istrazivackog centra InnoSportLabDB-a, Univerziteta u Amsterdamu i Univerziteta u Tuzli.

InnoSportLabDB dobitnik je nagrade Međunarodne gimnasticke federacije FIG za inovativnu ideju “smart rings ili pametne krugove”.

Ovom posjetom započela je suradnja između dviju država te se ostvaruju pretpostavke za međusobno jače povezivanje poticanjem izravne suradnje između sportskih klubova u Bosni i Hercegovini, naučnih i istraživačkih ustanova u područjima obrazovanja, znanosti i istraživanja.

Zahvaljujemo se gospodinu Drs. Jorlan van Riel, Stefan Groothuis, Fondation Sports for Children, Janssen & Fristen Company koji rade mnogo dobrih projekata u interesu djece./Tim za medije/