Sportski transferi: Amer Zildžić u Ademar Leonu

Bivši rukometaš živiničkog Konjuha Amer Zildžić, nakon uspješne prošle sezone u španskom Drugoligašu Bidasou iz Iruna, od nove sezone igraće za poznatu ekipu najjače španske lige Ademar Leone. Riječ je o klubu sa bogatom tradicijom i velikim sportskim uspjesima.

“Potpisivanjem dvogodišnjeg ugovora po veoma povoljnim uslovima ostvario se moj sportski san da igram za tako poznatu ekipu, koja je osvojač najviših evropskih naslova, osvojivši i Kup pobjednika kupova. Sa BK Bidasoa imali smo velike uspjehe i igrali smo pley off za ulazak u najjaču špansku ligu Asobal, ali nismo uspjeli napraviti i taj odlučujući korak. Međutim, moje igre dopale su se treneru Rafaelu Rafi Guigasu i doveo me je u gigant EU rukometa Ademar Leone. Time se ostavrio moj san, pa ću nastojati dobrim igrama opravdati povjerenje koje mi je ukazano”, kaže nam Amer Zildžić.

Ovaj talentovani rukometaš karijeru je započeo u selekcijama Konjuha, tako da je prošao sve faze od kadeta i juniora do seniorskog sastava, sa kojim je imao puno uspjeha. Konjuh je u sezoni 2013/14. osovjio drugo mjesto u BiH, što je bila dobra preporuka menadžerima da mu nađu angažman upravo u Španiji, gdje je dokazao svoj kvalitet. Brzinu, eksplozivnost i snagu na poziciji srednjeg beka, Amer će nastojati opravdati i u novoj sredini, o čemu kaže:

“Imao sam više ponuda nakon jedne sezone provedene u Španiji, ali sam se odlučio za Ademar pošto sam, između ostalog, dobro savladao španski jezik. U prošloj sezoni Ademar je zauzeo 6.mjesto u Asobal ligi Španije, a ambicije kluba u novoj sezoni su da se vrati na pozicije stare slave, kao višestruki prvak Španije i osvajač evropskih kupova. Pripreme počinju početkom avgusta, do tada sam u Živinicama, ali mislima sam u Leonu, gdje ću nastojati pružati još bolje igre i pomoći klubu da ostavri zacrtane ciljeve”.

Odlazak u poznati španski klub dobra je preporuka selektoru BH reprezentacije Markoviću da obrati pažnju na ovog darovitog rukometaša:

“Ne razmišljam o tome, ali bi rado igrao za BH reprezentaciju i to bi mi bila velika čast. Reprezentacija ovoga puta nije imala sreće u kvalifikacijama, ali smo pokazali da smo ekipa za respekt, što je posebno došlo do izražaja protiv Danske. Na meni je da se dobrim igrama nametnem selektoru i tu priliku bih iskoristio na najbolji način”.

Amer Zildžić je ostvario najznačajniji transfer u istoriji živiničkog rukometa, pa je među igračima, stručnom rukovodstvu i gradu ova vijest naišla na veliki odjek. Svi s ponosom ističu kvalitete ovog mladog i uzornog sportiste, koji tek treba da pokaže koliko zaista vrijedi na svjetskoj rukometnoj sceni. Predsjednik Skupštine Konjuha Almir Šahinpašić ističe da je odlazak Amera Zildžića u Ademar potvrda kvaliteta rada KOnjuhve škole rukometa, te da će klub i dalje nastaviti sa ulaganjima u mlade sportiste./Š.Gadžo/