Sport:Uspjeh ekipa Univerziteta u Tuzli

Juče je zavrseno Evropsko univerzitetsko prvenstvo u borilačkim sportovima, koje se održalo u Zagrebu u periodu od 30.07 do 04.08.2019 godine. Ovo Evropsko univerzitetsko prvenstvo u borilačkim sportovima,održano u organizaciji Evropske univerzitetske sportske asocijacije -EUSA i Svjetske karate Federacije – WKF, okupilo je 1300 takmičara,404 univerziteta iz 36 evropskih država iz 4 borilačka sporta:karatea, taekwondoa, judoa i kick boxa.

Univerzitet u Tuzli, u pratnji trenera dr. sc. Željka Zombre,predstavili su 4 takmičara u karateu:

Đozić Mensur, Fakultet za tjelesni odgoj i sport, KBS ORKKA, borbe -75 KG
Nurkić Benjamin, Pravni fakultet, KK WINNER, borbe +84 KG
Bašić Lejla, Fakultet elektrotehnike, KBS TUZLA, borbe -61 KG
Bakić Miralem, Ekonomski fakultet, KK WINNER, borbe -84 KG.

Univerzitet u Tuzli je bogatiji za jednu zlatnu i jednu bronzanu medalju.Član KBS ORKKA Lukavac i student II godine FTOS-a Mensur Đozić, postao je EVROPSKI UNIVERZITETSKI PRVAK u kategoriji -75 KG.

Mensur je u finalnom meču, rezultatom 5:2 slavio protiv odličnog makedonskog reprezentativca Petra Zaborskog, inače osvajača evropskih i svjetskih medalja!

Mensur je u eliminacijama, finale izborio pobjedama nad predstavnicima Rusije 3:1, Italije 2:0, Francuske 2:0 i Kosova 3:1, u kategoriji koja je brojala 34 takmičara.

Bronzanom medaljom okitio se Nurkić Benjamin, član KK WINNER i student master studija Pravnog fakulteta, koji je nakon slobodog prvog kola,do postolja stigao sa 3 pobjede, nad predstavnicima Češke i dva domaća predstavnika Hrvatske, te jednim porazom od reprezentativca Turske.

U generalnom plasmanu država, Bosna i Hercegovina se nalazi na odličnom 3 mjestu iza domaćina Hrvatske i Italije.

Prema podatcima EUSA-e, ovo je historijski, prvi puta da se organizuje Evropsko prvenstvo za 4 borilačka sporta zajedno, te je najmasovniji EUSA događaj ove godine. Prvenstvu je prisustvovao sami vrh vodstva svjetske karate federacije WKF na čelu sa predsjednikom svjetske karate federacije Antoniom Espinosom i predsjednikom takmičarske komisije WKF, Davide Benetelom./Tim za medije/