Srebro zlatnoga sjaja na Krajiškoj zmiji za Mujkanovića

Cazin, 14.8.2022. – Završeno je 22. izdanje najpopularnije automobilističke priredbe u Bosni i Hercegovini. Na stazi Krajiška zmija, vožena je brdska trka „Cazin Grand Prix 2022“, a bodovala se za Šampionat Centralnoevropske zone, Prvenstvo Hrvatske i Prvenstvo povijesnih vozila Hrvatske. Bila je to šesta trka ove godine za Prvenstvo Hrvatske, ujedno i šesta trka za Armina Mujkanovića.

Lider klase 6A je u Cazin stigao s namjerom da što boljim rezultatom uđe u samu završnicu sezone koja je pod velikim znakom pitanja zbog nedostatka finansija. Mujkanović je već na subotnjim treninzima osjetio „čari“ Krajiške zmije, te je već na prvom usponu imao okretanje i blagi kontakt s bankinom. Automobil je pretrpio tek manja oštećenja i Tuzlak je mogao nastaviti učešće. Subotnji treninzi nisu postali ni malo lakši za Mujkanovića jer je u narednoj vožnji morao stati na stazi zbog crvene zastave izazvane izlijetanjem drugog takmičara, dok je treći trening obilježila kiša. U konačnici, Mujkanović nije imao niti jedan relevantan trening pred nedjeljnu trku za koju je najavljeno sunčano vrijeme.

„Imao sam dosta i sreće i nesreće danas. Ipak, mogu reći da sam imao više sreće jer sam tu i dalje i mogu voziti sutra. Staza je nešto klizavija nego prošle godine što sam odmah uvidio na prvom treningu kada se zadnji kraj poptuno neočekivano „otkačio“. Imao sam sreće da je udarac bio blag pa su sva oštećenja minimalna. Nadam se da ću sutra imati više sreće i da će nas vrijeme poslužiti“, zaključio je vozač Splitskog autokluba.

A nada nije bila uzaludna i u nedjelju je trka vožena po suhoj stazi u izvrsnim vremenskim uslovima. Mujkanović je zbog manjka relevantnih podataka od subote, morao biti dosta oprezniji nego inače, ali pored svega, Tuzlak je došao do druge pozicije i veoma važnih petnaest bodova čime se odmiče na ukupno trideset poena prednosti ispred glavnog konkurenta za titulu, Stipe Medića. U igri je još ukupno šezdeset poena, a Tuzlak svojim pametnim pristupom sigurno korača ka prvoj tituli prvaka Hrvatske u brdskim trkama.

„Sretan sam ishodom na kraju. Očekivao sam nešto bolja vremena ove godine, obzirom na to da sam uvijek u Cazinu bio veoma brz, ali ako uzmem u obzir da juče nisam imao niti jedan „normalan“ trening, i ovo je veliki uspjeh. Ovo drugo mjesto je veoma važno za ostatak sezone, ukoliko budem morao preskočiti neku trku, važno je da imam veliku prednost. Stvari se za sada odvijaju veoma dobro za mene na stazi, ali van nje nije ni malo dobro tako da se nadam da ćemo ipak uspjeti startovati u Sloveniji na Ilirskoj Bistrici, a nakon nje imamo još Buzet i Dubrovnik. Veliki su troškovi, potpuno smo probili budžet, ali ne želim se prerano predati“, izjavio je Mujkanović nakon trke.

Naredna trka za Prvenstvo Hrvatske se vozi u Sloveniji. Pored nacionalnih šampionata Hrvatske i Slovenije, trka se boduje i za Šampionat Evrope što Mujkanovića vodi na još viši rang i njegov nastup čini još značajnijim./Emir Nišić/