Talenti:Amila Delić-fudbalerka Slobode

Fudbalerke tuzlanske Slobode današnjom pobjedom u Živinicama protiv ekipe Fortune /1:2/ izborile su opstanak u Premijer ligi BiH.Zasluge za taj uspjeh pripadaju cijeloj ekipi, ali i golmanici Amili Delić.Amila se odavno bavi sportom, iako je tek treći razred Srednje medicinske škole u Tuzli, postigla je velike uspjehe i osvajala vrijedne nagrade.O svojim prvim koracima u sportu kaže:

“Svoje prve fudbalske korake sam napravila u Ženskom fudbalskom klubu “Fortuna” iz Živinica prije sedam godina, a prije dvije godine sam došla u Fudbalski klub “Slobodu”, s kojom sam za to vrijeme osvojila prvenstvo Prve lige FBiH, te smo na današnjoj utakmici osigurali opstanak u Premijer ženskoj ligi BiH. Prošle godine sam dobila poziv za žensku “A” reprezentaciju BiH, a ove godine sam u više navrata bila pozvana za U19 reprezentaciju BiH. Naravno, za moj napredak i uspjehe velike zasluge idu mom treneru Adnanu Mujezinoviću”.

Amila je svestrana sportašica, a što se tiče nogometa oprobala se na svim pozicijama:

“Put do pozicije golmana za mene je bio baš dug. U svojoj karijeri sam igrala na svakoj poziciji, a uz konsultacije sa trenerom Arminom Mujezinovićem, koji je prepoznao moj talenat i predispozicije za golmana, došla sam i na tu poziciju.Kada je riječ o sportu u mojoj porodici jedino se djed bavio fudbalom. On je također bio golman pa je vjerovatno genetika učinila svoje. Ja sam kao manja probala razne sportove kao što su odbojka, košarka, rukomet ali je fudbal privukao najveću pažnju i zauzeo posebno mjesto u mome srcu”.

Pred Amilom Delić je jošm nogo sportskih izazova, na svakoj utakmici daje maksimum i rezultati ne izostaju, što preporučuje i svojim vršnjakinjama:

“S podjednakim uspjehom bavim se sportom i napredujem tokom svog školovanja.Djevojkama preporučujem da se bave bilo kojim sportom, jer pored toga što je to dobro za zdravlje, sport ima obrazovnu i odgojnu ulogu posebno kod mladih”./Š.G./