Uspješno održan program licenciranja trenera za Ligu mladih RKS Tuzla

U cilju unaprjeđenja takmičenja u okviru Lige mladih RKS Tuzla, sigurno jedne od najbolje organizovanih liga za mlade košarkaše u BiH, Regionalni košarkaški savez Tuzla organizovao je program licenciranje trenera za sezonu 2019/2020, koji je sadržavao edukativna predavanja i tumačenje dijela Propozicija ovog takmičenja.

Skup 40 trenera, 20 mladih sudija, te komesara koji će biti angažovani na utakmicama Lige mladih RKS Tuzla, bio je odlična prilika da se kroz predavanja i diskusiju na aktuelne teme unaprijedi kvalitet lige, koja u ovoj sezoni okuplja čak 14 klubova iz Sjeveroistočne Bosne.

-Već 21 godinu organizujemo ovo takmičenje i ponosni smo na do sad učinjeno. Ovaj vid edukacije i razmjene mišljenja različitih aktera ovog takmičenja samo je još jedna aktivnost kojom želimo napraviti još kvalitetnije takmičenje. Nadam se da će ovaj skup biti i jedan vid inicijative za formiranje trenerske organizacije u okviru RKS Tuzla, koja će u budućnosti realizovati ovakve događaje – istakao je Jadran Lasetović, predsjednik RKS Tuzla, koji je pozdravio učesnike ovog skupa.

Predavanja su održali Seid Nožinović, sudija na košarkaškom Prvenstvu BiH i komesar za delegiranje službenih lica Lige mladih RKS Tuza, koji je govorio o odnosu trener-sudija, te Josip Pandža, trener OKK Sloboda koji je imao zanimljivu prezentaciju na temu šuta kod mladih igrača.

-Ovo je nazahvalna uloga, jer ovdje ispred sebe imam mnogo kolega trenera koji imaju mnogo više i iskustva i znanja. Ali zbog korektnog odnosa sa ljudima iz RKS Tuzla, pristao sam dati svoj doprinos i podijeliti svoje stavove i mišljenja o temu o kojoj ću govoriti – istakao Josip Pandža, u uvodnom dijelu svog predavanja.

Nova sezona Lige mladih RKS Tuzla počinje u subotu 19. oktobra 2019.godine, a u kategorijama pionira, kadeta i juniora nastupit će ekipe iz 14 klubova: ABC Basket Živinice, Bosna Kalesija, Dragons Tuzla, Findo Doboj, Gradačac, Gračanica, Gradina Srebrenik, Kladanj 72, Lions Tuzla, Lukavac, Silver Kings Srebrenik, Modriča, OKK Sloboda Tuzla i Spartans Aluplastik Živinice.

Kroz ligu i play off bit će odigrano više od 500 utakmica, a nastupit će oko 700 mladih košarkaša.

Više informacija o Ligi mladih i drugim aktivnostima RKS Tuzla na stranici www.rkstuzla.ba.

Regionalni košarkaški savez Tuzla, Tim za realizaciju Lige mladih