Valter ponovno u Bostonu

Naš uspješni maratonac Mirzet Halilović zvani Valter ponovno odlazi na Bostonski Maraton, malo nas je zbunila ta vremenska razlika, jer se prije 6 mjeseci vratio sa tog međunarodno poznatog maratona na kome je ostvario odličan rezultat.

On je cijelo ovo vrijeme rano ustajao, vrijedno radio i još vrijednije i upornije trenirao za ponovni nastup na mataronu u Bostonu. Budući da naporno trenira i ostvaruje zapažene reuzltate na trkama svjetskog ranga sa svoje 53 godine, može biti odličan primjer mladim ljudima da se pokrenu i bave sportom. Prije nego je krenuo na svoj daleki put, kako bi ostvario svoje sportske snove, i u svoj trkački dnevnik upisao nastup na još jednom velikom maratnou iskoristili smo priliku da kratko porazgovoaramo.

Zašto se trka u Bostnou održava nakon 6 mjeseci, zar se maratoni ne održavaju u vremenskom razmaku od 1 godine?

-Boston Maraton se održava 126 godina i uvijek je na programu ponedjeljkom u aprilu mjesecu. Prošle godine se zbog korone termin prebacio na 10. oktobar.

Koje vrijeme Ste ostvarili na prošlogodišnjem maratonu, a sa kojim bi bili zadovoljni ove godine?

Na prošlogodišnjem maratonu u Bostonu, oborio sam lični rekord, postigavši rezultat 3.07.49.U prva 3 mjeseca ove godine, oborio sam lične rekorde na treninzima i na zvaničnim trkama, na distancama:
– Maraton Split 3.06.12
– 35 K trening
– 30 K trening –

– Na polumaratonu Gradiška 1.24.39
Ove godine bih se zadovoljio sa istim rezultatom, obzirom da bostonski Maraton spada u jedan od težih maratona.

Jeste li trenirali tokom zime, i kakvi su bili rezulztati?

– U toku zime imao sam veoma puno treninga od kojih su neki bili i na – 20 stepeni. U januaru sam istrčao Marathon u Sarajevu na -8 stepeni, rezultat 3.17.00

Kakav je plan putovanja za Ameriku?

– Plan putovanja u Ameriku je u ponedeljak 11.4.2022. Maraton je 18.4.2022.

Imate li informaciju ko će još sa naših prostora učestvovati na ovogodišnjem Boston Maratonu?

– Nemam informaciju da ima neko osim mene, iz BiH na ovogodišnjem maratonu u Bostonu. Moj prijatelj Goran iz Beograda trčat će Bostonski Maraton. Njegova sprema je bolja od moje.

Imate li neke sponzore ili svoje sportske snove finansirate samostalno?
– Sponzora trenutno nemam,zbog toga ustajem u 3.29 kako bih odradio treninge i prije 7 sati počeo da radim oldtimere te se time samofinansiram.

Da li je sledeći cilj maraton u Londonu?
– Sledeći cilj je Londonski maraton 18. oktobar 2022. To će biti ujedno i Svjetsko Prvenstvo po starosnim kategorijama.

Našem Živiničaninu Mirzetu Haliloviću želimo mnogo uspjeha na Boston Maratonu 18.04.2022.godine, na kome će ponosno nositi zastavu Bosne i Hercegovine, uz želju da ostvari odličan rezultat na teškoj bostonskoj stazi dugoj 42 kilometra./E.N./