„Zlatna“ Lana priprema se za nova takmičenja

-Podrška Bosanaca i Hercegovaca najjača motivacija najbolje bh.plivačice svih vremena

 Lana Pudar, najbolja bh. plivačica i dalje pliva prema izuzetnim rezultatima, podržana od strane vjernih navijača i sponzora, među kojima se izdvaja kompanija Lactalis.Svojim impresivnim uspjesima, Lana je osvojila srca u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Svjetska juniorska prvakinja u delfin stilu, vratila seu septembru iz Izraela s dva zlatna odličja – na 100 i 200 metara, te jednim srebrnim na 50 metara. Brojnim uspjesima dodala je i rekord na 200metara, sa vremenom 2:07.20.

Lanina postignuća već su učinila da ima veliku podršku i popularnost u cijeloj Bosni i Hercegovini, a priskrbila su i sve snažniju fnansijsku podršku – kako sponzora Lactalisa,tako i institucija, koja olakšava treninge i pripreme, kao i rad stručnog tima. Ona se trenutno intenzivno priprema za izazove koji je očekuju krajem godine, budući da će od 4. do 9. decembra sudjelovati na Europskom seniorskom prvenstvu u 25-metarskom bazenu, u glavnom gradu Rumunije, Bukureštu.

-Želja mi je da sebe i svoju državu predstavim u najboljem mogućem svjetlu u Bukureštu, kaže ova skromna, a ”zlatna” djevojka na početku razgovora.

Kako se Lana priprema za nastupe i koliko je važna fizička pripremljenost a koliko podrška okruženja – stručnog tima ali i drugih ljudi?

-Pripreme za nastupe su poprilično teške i naporne, ali znamo i ja i svi u mom timu da to tako mora da bude.Svjesni smo da je izuzetno važno da moja fizička priprema bude najbolja moguća i da sve što radim, radim na najvećem nivou. Podrška mog tima je od presudne važnosti – oni me motivišu, bodre na svakom treningu, prate sve što je važno i za fizičku i psihičku spremnost, za moje rezultate i za uspjeh.Podrška javnosti je dodatna inspiracija i nešto što mi daje dodatni motiv u svakodnevnim treninzima.

Kako doživljavaš svoju ulogu i odgovornost, s obzirom na to da si inspiracija mladim plivačima i sportašima širom Bosne i Hercegovine?

– Drago mi je što se mnogi plivači u našoj državi vode mojim primjerom i što im dajem dodatni motiv da postignu što bolje rezultate. Svakako da ću nastaviti da dajem sve od sebe da svojim rezultatima, odnosom prema radu i ponašanjem opravdati taj status.Takođe bih voljela da im kažem, i to radim kad god sam u prilici, da znam koliko odricanja i napora profesionalno bavljenje sportom bilo koje vrste traži, ali i da posvećenost i upornost uvijek daju rezultate.

Neizostavne stvari s kojima počinješ svoj dan i kako se Lana osvježava nakon zahtjevnih treninga i natjecanja?

-Ovisno o periodu priprema, broju treninga u danu,zahtjevnosti treninga, i kalorijske potrebe su različite. Uvijek nađem nešto za sebe u širokom asortimanu Lactalisovih proizvoda što mi pomaže u opravku od teških treninga. Priznajem da mi je Lactalisovo Dukat čokoladno mlijeko jedno od omiljenih, i za energiju i kao poslastica. Osim toga uživam Dukat jogurtu i Dukatosu, a volim i President zrnasti sir. Ma, sve mi prija i svakako smo odlična kombinacija, rekla bih.

Imaš mnogo sponzorskih ugovora koje si potpisala, a već godinu dana imaš saradnju i sLactalisom. Kako bi je opisala?

– Bez pretjerivanja ilažne kurtoazije mogu reći da je saradnja s Lactalisom zaista fenomenalna. Posebnobih istakla odgovorne ljude iz kompanije Lactalis koji uvijek imaju maksimalno razumijevanje za sve moje trenažne, takmičarske i školske obaveze i time naše partnerstvo dobiva još jednu veću dimenziju, a to je dimenzija ljudskosti, međusobnog uvažavanja i poštovanja. Uvjerena samda će se naša saradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo i u narednom periodu.

Saradnja Lactalisa BH s Lanom Pudar nastavlja se do kraja 2025. godine. Iz kompanije ističu da su ponosni na Lanine uspjehe – njenu posvećenost, trud i zalaganje. Lactalis BiH kroz svoja ulaganja u sport, sportiste i u društveno odgovorne aktivnosti ostaje opredijeljen podržavati vrijednosti u društvu na koje se možemo ugledati i kojima se možemo ponositi./D.Močević/