Kandidat za Graditeljsku nagradu “Cemex 2024” zgrada Arhitektonskog fakulteta u Banjaluci

-Zgrada Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta iz Banjaluke predstavlja Bosnu i Hercegovinu na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi Cemex 2024

Banja Luka, 21. juna 2024. – Zgrada Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, čiji je autor Saša Čvoro, predstavlja Bosnu i Hercegovinu na konkursu za dodjelu 33. međunarodne Graditeljske nagrade Cemex, kojom se nagrađuju najkvalitetniji građevinski projekti na svjetskom nivou. Dodjela priznanja zakazana je za kraj godine u Meksiku.

Predstavnika BiH odabrali su članovi Odbora nagrade doc. dr. Gordana Broćeta, d.i.g., vanredna profesorica Arhitektonsko građevinsko geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, arhitekta Hasan Ćemalović, te doc. dr sc. Valerija Kopilaš, dipl. ing. arh., s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru. Odabrani projekt u konnkurenciji je u kategoriji Javne i poslovne građevine zajedno s finalistima iz cijelog svijeta.
„Prepoznavanje kreativnosti i izvrsnosti u graditeljskoj praksi, kao i nove ideje te njihova realizacija korištenjem inovativnih i održivih materijala poput različitih vrsta betona glavni su ciljevi ove nagrade. Raduje me što su projekti iz Bosne i Hercegovine već godinama uspješni u učešću na međunarodnom konkursu za ovu nagradu. Ovogodišnjem bosanskohercegovačkom predstavniku želim sreću i uspjeh u Meksiku“, rekao je prilikom proglašenja pobjednika – predstavnika BiH Alen Voloder, predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska.

Saša Čvoro već je osvajao međunarodnu Graditeljsku nagradu Cemex. Još 2010. godine njegov je projekt rekonstrukcije i uređenja ulice Kralja Petra I. Oslobodioca u Prijedoru osvojio prvu nagradu u kategoriji Pristupačnost i treću nagradu u kategoriji Infrastrukturnih projekata. Potom je 2019. godine njegova Kuća 4 iz Banja Luke osvojila treće mjesto u kategoriji Stambene građevine.

Graditeljska nagrada Cemex uspostavljena je sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije Cemex. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika.

Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima porodične, višestambene, javne i poslovne te infrastrukturne gradnje, zatim zajedničkih prostora, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji prikazuju kreativnost u betonu, kao i onima koji imaju karakteristike održive budućnosti i pokazuju visoku nivo usklađenosti s nekim od 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

Cemex kroz godine prilagođava kategorije nagrada i unapređuje kriterije ocjenjivanja kako bi odražavali globalne graditeljske trendove i usmjerenja prema održivoj, trajnoj i okolišno efikasnoj gradnji. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje Cemexovog aktivnog djelovanja u međunarodnoj građevinskoj kulturi. /D.Močević/

Za više informacije o nagradi posjetite https://premioobrascemex.com/