Amina Nuhić-umjetnik u šminkanju povreda

-Živiničanka Amina Nuhić pravi umjetnik u šminkanju povreda: ”Politika je ta koja odlučuje o stanju u kojem ćemo živjeti”

Sve više mladih djevojaka pribjegava šminkanju i make- up artist zanimanju. Međutim, neobično zanimanje mlade Živiničanke izašlo je iz kalupa svakodnevnice i dalo neku novu dimenziju samom šminkanju.

Amina Nuhić 19-godišnjakinja učenica Medicinske škole šminkanjem povreda se bavi još od 2015. godine kada se svojevoljno prijavila u Crveni križ. Na samom početku priče kazala nam je kako ni sama nije znala šta se koristi za šminkanje povreda, kao ni kako to zapravo izgleda.

”Za šminkanje povreda prijavila sam se sama 2015.godine kada je Crvenom križu trebalošminkera za takmičenja, pokazne vježbe i ostale aktivnosti. U to vrijeme nisam znala ni šta se koristi za pravljenje povreda, kao ni kako se prave povrede. Prva povreda koju samnašminkala bila je amputacija prsta, dobila sam pohvale za dobro urađenu povredu te samposlije nekoliko dana šminkala pokaznu vježbu. Svaku povredu sam sama smišljala kako da uradim, pratila sam neke poznate šminkere iz drugih zemalja i po njihovim koracima išla sam dalje.” kaže Amina, te naglašava svoje učešće u NATO vježbi:

”Kako je vrijeme odmicalo pocela sam šminkati općinska, kantonalna, federalna i državnatakmičenja iz pružanja Prve pomoći, kao i pokazne vježbe.Također, 2017.godine samučestvovala u NATO vježbi gdje sam bila jedan od šminkera. Vježba je trajala tri dana narazličitim lokacijama. Svaka povreda koja se uradi mora izdržati na svim vremenskimuslovima kako bi izgledalo što realnije. Mada, postoje i neki trenutci kada moramoimprovizovati pa svaki sljedeći put znam kako trebam uraditi. Što bi rekli na greškama se uči.Dobila sam dosta pohvala, zahvalnica i diploma za šminkanje povreda.”

Svjedoci smo toga da kada se dosta obaveza spoji teško ih je uskladiti i sa školom i privatnim stvarima, međutim Amina kaže da uz dobru organizaciju i trud sve stigne uraditi, a pored svih obaveza bila je i učenik generacije Mještovite srednje škole u Živinicama.

”Jako je teško uskladiti sve obaveze koje imam, mada kada se dobro organizujem sve semože uraditi uz malo truda i rada. A biti i učenik generacije je veliki čin cijelog školovanjapogotovo jer sam i u osnovnoj školi bila drugoplasirani učenik generacije, a nedavno sami student Medicinskog fakulteta u Tuzli.”rekla je Amina

Ova mlada djevojka nedavno je postala i član Demokratske fronte kako bi uvidjela da li zapravo politika igra ulogu i svemu što se dešava.

”Demokratskoj fronti sam se priključila 2018.godine na poziv predsjednika mladih DFŽivinice. Krenula sam tim nekim političkim koracima kako bih vidjela kakav je današnjisistem u BiH i da li politika igra ulogu u svemu što se dešava.”– kazala je Amina, te dodajekako je politika ta koja odlučuje o stanju u kojem ćemo živjeti:

”Što se tiče stava mladih u politici, od nekih početaka ljudskog postojanja postojao je tajneki oblik hijerajhije. Sviđalo se to nama ili ne, uvijek biva netko podređen a netkonadređen. Politika, koliko god je mi voljeli ili ne, odlučuje o stanju u kojem ćemo živjeti.”

Posao kojim se ona bavi kod nas je rijetko zastupljen. Amina ističe kako u drugim zemljama ovaj posao se itekako cijeni pogotov kada je u pitanju snimanje serija ili filmova, te kaže kako će se u budućnosti nastaviti baviti šminkanjem povreda.

”Planiram se nastaviti baviti šminkanjem povreda i u budućnosti, prenijeti svoje znanje ivještine na druge. A naravno završiti i fakultet. Slabo postoji osoba koje bi se voljele baviti ovim poslom iako je ovaj posao u većimgradovima dosta cijenjen pogotovo za snimanje serija i filmova.”zaključila je Amina, i poručila mladima da nikada ne odustaju od svog cilja

”Nikada ne odustajte od svog cilja ma koliko god put bio težak i trnovit. Uz malo truda irada sve se može.” /Rusmir Bošnjaković/