Azra Tuzlak svojim dnevnikom oduševljava trudnice

-Dnevnik “Sretna mama, sretna beba” nastao iz lične upotrebe, postao je hit koji bi svaka trudnica poželjela

Azra Tuzlak (31) jedna je od kreativnih žena, koja je u toku svoje trudnoće dobila ideju koju je kasnije podijelila i sa drugim trudnicama. Azra je rođena u Brčkom, a odrasla na prekrasnom ostrvu Lošinj koji se nalazi u sjevernom dijelu Jadrana, u Hrvatskoj. Tamo je završila osnovnu i srednju školu, te nakon završene srednjoškolskog obraovanja upisala je fakultet na Univerzitetu u Tuzli, smijer Geografija. Po struci je Magistar geografije prostornog planiranja. Godinama je živjela na relaciji Lošinj – Tuzla, a od aprila prošle godine preselila se u Tuzlu zbog ljubavi. Tuzla joj je postala stalna adresa. Na jesen prošle godine saznala je da je trudna, te je imala dosta slobodnog vremena pa se ideja o dnevniku nekako pojavila sama od sebe. Tragala je za dnevnikom koji bi pratio njenu prvu trudnoću. Ubrzo traženje dnevnika je postalo uzaludno, jer nije bila zadovoljna ponudom. Tada je odlučila da će sama početi izrađivati vlastiti dnevnik za trudnice. Kako je Azra Tuzlak od ideje za vlastitu upotrebu napravila mali, ali uspješan biznis, ovog puta otkrila je za „Moj mali umjetnički kutak“.

Kako je nastala ideja za dnevnik “Sretna mama, sretna beba”?

– Nastala je u početku trudnoće. U prvom trimestru došla sam na ideju da pokušam da napravim svoj Dnevnik za trudnice. Inače sam po prirodi kreativna, volim crtanje, fotografiju, pa sam uz malo truda i volje pronašla aplikacije za grafički dizajn. Kako je moja trudnoća odmicala tako sam radila na dizajnu dnevnika. Naravno tu su bili i razgovori sa doktoricama, mamama, prijateljicama, svaka informacija je bila bitna. Dnevnik je poprimao oblik koji sam željela pa sam ga simbolično nazvala „Sretna mama, sretna beba“ jer je to zaista jedna divna knjiga uspomena.

Uspjeli ste ostvariti i saradnju sa izdavačkom kućom “Book” iz Tuzle. Kada je uspješno započela saradnja?

– Kada sam završila Dnevnik, pitala sam se, ma zašto ja ovo ne bih podjelila i sa ostalim trudnicama? Muž je tražio izdavače na Facebooku, te je naišao na profil izdavača „Book doo“. Kontaktirali smo ih i tako je krenula saradnja. Dogovorili smo se oko detalja, veličine dnevnika, tiraža i ostalog. Saradnja je krenula početkom decembra 2021. godine i evo sredinom marta su izašli prvi ištampani primjerci.

Koliko je važno da se pojedincu koji ima ideju da prilika za realizaciju te iste ideje?

– Ovo je moj prvi projekat ovakve vrste i mislim da ga ne bih ostvarila da nisam imala podršku mog supruga koji je vjerovao u mene i proizvod koji nudim. Mislim da je jako važno da se pojedincu koji ima ideju koja je zanimljiva i u kojoj se pronalazi da podrška. Malo više vjere u sebe i potpora osoba koje vjeruju u vas je dobitna kombinacija za uspjeh. Također, ne bi bilo loše da postoje određeni programi finansirani od strane države gdje bi se ovakva prilika pružala svim osobama koje imaju slične ideje.

Od čega se sastoji dnevnik za trudnice?

– Dnevnik za trudnice je osmišljen kao dnevnik/knjiga većeg formata (A4). On prati trudnoću od pete sedmice trudnoće pa do porođaja. Sedmično se opisuju fizičke i psihičke promjene jedne buduće majke, također tu je prostor za pohranu slika sa ultrazvuka ili slika maminog stomačića kako raste iz mjeseca u mjesec, dječije sobice itd. Pripremljene su i stranice za nekoliko riječi od budućih tata. Također, dnevnik je popraćen mnoštvom informacija i savjeta koje je odobrio i naš recenzent dnevnika, dr. Denis Hadžić. Na kraju dnevnika, nakon porođaja imamo i nekoliko stranica posvećenih bebi.

Koliko je zapravo važno da jedna trudnica vodi dnevnik o svojoj trudnoći?

– Vođenje dnevnika u toku trudnoće predstavlja praktičan način praćenja trudnoće iz perspektive majke. Kao što sam prethodno navela, u dnevnik je moguće napisati razne informacije, tipa određenih osjećaja koji se javljaju u tom periodu, unikatnih reakcija i majke i oca djeteta, slike bebe sa ultrazvuka, te kao takav u budućnosti može poslužiti kao svojevrsna uspomena na taj prelijepi period. Također, iz vlastitog iskustva, mogu zaključiti da vođenje dnevnika u periodu trudnoće ima i neku vrstu terapeutskog učinka u smislu da u dnevnik mogu zapisati i određene strahove koji se javljaju u tom periodu. Iz svega navedenog, mišljenja sam da je poprilično važno da jedna trudnica vodi dnevnik o svojoj trudnoći.

Da li su Vaši kupci zadovoljni Vašim proizvodom?

– Ja sam zbilja jako zadovoljna što se tiče prodaje i recenzija. Komentari su zaista predivni i vidim da su kupci iskreni sa komentarima što mi je baš drago. Jako mi je važno da su ljudi zadovoljni kupljenim. Za sada nemam loših komenatara na dnevnik.

Da li imate neke nove ideje za budućnost Vašeg brenda “Sretna mama, sretna beba”?

– Pa ideje su uvijek prisutne, za sada se držimo dnevnika a za kasnije ćemo vidjeti./Moj muk/